Tuin algemeen

Zelf je tuin inrichten of een hovenier inhuren?

Een tuin inrichten is helemaal niet zo makkelijk. Het lijkt misschien zo simpel als het inrichten van een woonkamer waar je een aantal meubels op en neer schuift totdat je een mooie verdeling hebt gevonden. Toch is dit bij een tuin wel een beetje anders. Voor het uitkiezen van plantensoorten en beslissen waar deze komen te staan in de tuin is kennis vereist over de eigenschappen van een bepaalde plantensoort. Als je deze kennis niet hebt gaan planten dood voordat je hier ook maar enigszins van hebt kunnen genieten. Om een tuin goed in te richten moet een plan opgesteld worden waarbij rekening gehouden wordt met de hoeveelheid zon en zelfs de soort aarde die een plant nodig heeft.

Wanneer je deze kennis niet hebt dan is het duidelijk dat je de hulp van een hovenier nodig hebt. Deze kan alleen de tuin ontwerpen of ook het plan voor je uitvoeren. Stel jezelf de volgende vragen om te weten of je beter een hovenier kunt inhuren.

Heb je de tijd?

Het inrichten van een tuin lijkt misschien een taak die je makkelijk zelf in een weekend geklaard kunt krijgen. Dit valt in de realiteit echter vies tegen. Wanneer je de taak in je eentje wilt klaren heb je hier vele uren de tijd voor nodig. Wanneer je alle planten en bloemen hebt gekocht moeten deze zo snel mogelijk de grond in om te kunnen overleven. Wanneer je een hovenier inhuurt dan verloopt de inrichting van de tuin volgens een strakke planning en hoef je zelf geen tijd vrij te maken in je drukke schema.

Heb je de vaardigheid?

Wat grond omschoffelen, een paar gaten graven en de planten water geven lijkt een simpele taak. Om een tuin echter zo goed mogelijk in te richten zijn nog veel meer werkzaamheden vereist. Ook moet je de kennis hebben wat de juiste planten voor de tuin zijn en hoe deze bemest moeten worden om een lang leven in de tuin tegemoet te gaan. Zonder deze kennis en vaardigheid is het project gedoemd om te mislukken. Een professionele hovenier heeft deze kennis en vaardigheid paraat en hierdoor heb je zekerheid dat je van een mooie tuin kunt genieten.

Heb je de gereedschappen?

Voor het aanleggen van een tuin zijn wel iets meer gereedschappen nodig dan een schep en een paar tuinhandschoenen. Als je deze gereedschappen nog niet hebt of deze nergens kunt lenen dan wordt het een dure aangelegenheid om alle gereedschappen aan te schaffen. In dit geval zal je er snel achter komen dat het aanschaffen van het benodigde tuingereedschap meer kost dan het inhuren van een hovenier.