Uncategorized

Maak jouw gras groener dan bij de buren

Een gazon heeft goed en regelmatig onderhoud nodig om het er groen uit te laten zien. Voor sommige mensen voelt het groen houden van een gazon echter als het voeren van een verloren strijd. Zij besteden vele uren aan het gras maar het lijkt alsof het nooit genoeg is. Het gras bij de buren ziet er altijd groener uit, terwijl je de buurman haast nooit met het gazon bezig ziet. Dit hoeft echter niet meer voor te komen. Met de volgende tips zorg je er namelijk voor dat jouw gras groener wordt dan bij de buren. Een mooi groen gazon komt niet aan op de hoeveelheid uren die je hieraan besteedt. Het onderhoud moet consistent gebeuren, verspreid over een langere periode en je moet exact weten welke onderhoudswerkzaamheden er allemaal gedaan moeten worden.

Regelmatig besproeien

Regelmatig besproeien van een gazon is het belangrijkste onderhoud om van groen gras te kunnen genieten. Dit moet wekelijks gebeuren in droge periodes. Wanneer het heeft geregend dan hoef je dit natuurlijk een week niet meer te doen. Hoeveel en de regelmaat waarmee gesproeid moet worden hangt af van de grassoort, de tijd van het jaar, de soort aarde en de hoeveelheid direct zonlicht dat het gazon krijgt. Let op de volgende symptomen om te weten of het gras een tekort aan water heeft. Te langzaam groeiend gras, verkleuring of gebrek aan veerkracht (voetstappen blijven zichtbaar in het gras).

Gazon bemesten

In de lente en herfst is het tijd om het gazon extra te bemesten zodat deze goed door blijft groeien en de groene kleur behouden blijft. Het beste kan hiervoor slow-release kunstmest gebruikt worden. Steeds meer mensen geven echter vaker de voorkeur aan organische bemesting. Welke soort mest je ook gebruikt, lees goed de instructies op de verpakking door en hou je aan de voorschriften qua hoeveelheid mest per vierkante meter gras.

Onkruid verwijderen

Om gras mooi groen te houden moet onkruid zo snel mogelijk verwijderd worden. Het is hierbij belangrijk om zo vroeg mogelijk te handelen. Wanneer onkruid net tevoorschijn komt kan je het vaak nog met de hand eruit trekken omdat de wortel nog niet diep in de grond geworteld is. Zorg dat het onkruid met de gehele wortel verwijderd wordt om er zeker van te zijn dat er niet snel weer nieuwe onkruid verschijnt.

Gras maaien

Het gras maaien is ook een belangrijke onderhoudswerkzaamheid om een groen gazon te houden. Doe onderzoek naar wat de ideale lengte is voor de grassoort die je hebt en maai dit vervolgens met een grasmaaier die in hoogte versteld kan worden. Zorg er ook voor dat de messen van de maaier goed scherp zijn zodat de grastoppen niet beschadigd worden. Een goed tip voor het maaien van gras is om dit regelmatig te doen zodat er slechts kleine topjes van het gras afgemaaid worden. Deze hoeven dan ook niet opgeruimd te worden, maar kunnen blijven liggen en zullen als extra bemesting dienen.