Tuin algemeen

Een verkoelende tuin voor de zomermaanden

een verkoelende tuin

Is het je wel eens opgevallen dat het in de stad altijd veel warmer is dan op het platteland? Dat komt door het zogenaamde ‘hitte-eilandeffect’. Dat houdt in dat asfalt en gebouwen warmte opnemen en zorgen voor extra verhitting. Logisch, want ze blijven lang warm en geven veel warmte af. Hoe zorg je er nu voor dat je wat extra koele lucht rondom je huis krijgt?

Stop de tegeltuin

Veel mensen hebben tegenwoordig een tuin met alleen maar tegels. Lekker vrij van onderhoud en als je ze goed legt, ziet het er best goed uit. Maar het zorgt er wel voor dat je huis het middelpunt van alle hitte wordt. In een tegeltuin heb je eigenlijk amper schaduwmogelijkheden, waardoor je altijd vol in de zon zit.

Daarom is het een goed idee een groene tuin aan te leggen. Mocht je echt gek zijn op tegels, dan kun je ze wel houden, maar plaats je wat bomen rond het terras. Denk bijvoorbeeld aan ‘Swingbomen’. Dit zijn bomen met een mooie gevormde lijn van de stam. Ze trekken dus een beetje krom. Ze zorgen voor lekker veel koelte op je terras.

Plantjes in de tuin

In een echte tuin hoort natuurlijk veel groen. Kies daarom voor groene of bloeiende planten in de tuin. Maak borders met vaste planten en leg een echt gazon aan in de tuin. Natuurlijk is kunstgras onderhoudsvrij, maar het zorgt er niet voor dat je lekker koel in de tuin kunt zitten. Een echt gazon neemt veel minder warmte op en laat de hitte ook makkelijker los

Kies niet alleen voor plantjes in de tuin, maar ook voor bomen. Bomen zorgen voor schaduw, privacy, bieden ruimte voor vogels en andere kleine dieren, en niet geheel onbelangrijk: ze zorgen voor verkoeling bij extreme hitte en vangen het water op als het hard regent. Daarnaast absorberen ze fijnstof en zuiveren ze de lucht.

Schaduwdoek

Fijn in de tuin zitten op een zonnige dag? Dan is een schaduwdoek misschien een goede investering. Het past helemaal in de tuin, zeker als je kiest voor een constructie van larikshouten balken. Een dergelijk doek is regenafstotend, maar laat nog wel regen door. Bij regen blijf je dus niet droog, maar op een zonnige dag is het er wel heerlijk koel.

Het fijne van een schaduwdoek is dat je deze ook op kunt klappen. Als je dat doet, ontstaat er een open ruimte die toch goed koel blijft.

Ventilator

Dan nog de optie voor mensen die geen koele tuin hebben en voor wie het ook niet mogelijk is een groene tuin aan te leggen: de ventilator. De beste ventilator kopen helpt je hoofd koel te houden. Een goede ventilator verbruikt niet zoveel stroom en heeft verschillende standen. Natuurlijk is het ook handig als deze rond kan draaien.

Je kunt beter niet kiezen voor een airco in en rond het huis. Deze verbruiken veel stroom en bevatten koudemiddelen die aan het broeikaseffect bijdragen. Dan wordt de aarde nog warmer en worden de komende zomers nog heter. Je vindt een goede ventilator zeker op BestGekozen.nl.