Tuintrends

Loungestoelen, zen & eco: dit zijn de nieuwe tuintrends!

tuintrends

Het nieuwe jaar is alweer even onderweg. De hoogste tijd dus om even te kijken naar de nieuwe tuintrends. Misschien een goed moment om wat leuke, nieuwe elementen toe te voegen aan je tuin? Want net als je interieur is het ook leuk om je tuin een nieuwe vibe te geven. Daarvoor hoef je niet je hele tuin opnieuw aan te leggen. Met een paar simpele, kleine details maak je al een groot verschil. Denk bijvoorbeeld aan wat kleurrijke potten met bloemen op je tafel en een lampionstring. We geven je even een overzicht van de allernieuwste trends.

De levensgenieter tuin

terras tuin

Ben je fan van barbecuen of buiten koken? Kun je niet wachten tot je lekker urenlang in de tuin kunt zitten? Dan behoor je zeker tot de levensgenieters. De tuin is natuurlijk ook de plek bij uitstek voor al dit soort activiteiten. En naast een buitenkeuken en barbecue hoort daar natuurlijk ook een relaxte zithoek bij met veel grote zachte kussens. De teak loungesets zijn zeer populair in deze tijd, maar ook de losse relaxte loungestoel waarin je lekker onderuit gezakt kunt zitten. Plaats er een overkapping boven en een tuinhaard dan zit je altijd warm en droog. En natuurlijk wat leuke solar sfeerlantaarns voor een sprookjesachtige sfeer.

Een oase van rust…

hangmat

Onze levens worden steeds hectischer. En dus verlangen we naar rust en ruimte. De tuin is de ideale plek om jezelf even een vakantiegevoel te geven. Dit is dan ook één van de tuintrends van dit jaar. In deze tuin staan rust en eenheid centraal. We zien vlonderterrassen met ronde uitsparingen waarin planten groeien. Deze tuin is rustgevend en in balans zonder heftige kleuren of vormen. Om echt te kunnen relaxen worden er verschillende hoekjes ingericht met bijvoorbeeld een hangstoel, hangmat, oosterse pagode met ligbed of luxe ligbedden.


Mixen van stijlen en sferen 

wereldse tuin

Deze trend zien we ook terug in het interieur design: we mixen naar hartenlust verschillende sferen en stijlen door elkaar heen. En daarmee ontstaat je eigen unieke, persoonlijke mix. Denk bijvoorbeeld aan tropische planten, een rotsvijver en bamboeschuttingen of aan gekleurde Marrakesh lampen, lage bronzen tafeltjes, een waterpijp, kleden en veel grote gekleurde kussens. En het leuke is je kunt zo’n sfeer heel simpel en snel met wat accessoires en wat planten toevoegen aan je tuin.

De natuurlijke ecotuin

grote vijver

De natuurlijke tuin is een grote trend dit jaar. Deze tuin ziet er eigenlijk net zo uit als een stukje ongerepte natuur. Een soort van de natuur in je achtertuin dus. En nee, daar hoef je geen megagrote tuin voor te hebben. Dat kan ook in een kleinere tuin. Wanneer je de tegels vervangt door kleine kiezels en rotsblokken heb je direct al een totaal andere look in je tuin. 

Een grote trend zijn ook de natuurlijke (zwem)vijvers. Deze worden aangelegd met een natuurlijke flora en fauna. Ze zien er uit als een bosmeertje… Prachtig natuurlijk in je tuin. In de natuurlijke tuin kies je verder voor biologisch gekweekte planten en bloemen. 

Je hergebruikt alle materialen en laat de bladeren en takken liggen voor de vogels en insecten. Plaats er een insectenhotel of kleine bijenkorf. Ook een groendak met eventueel een moestuin past goed in deze tuin. En natuurlijk plaats je een solar fontein en verlichting in je natuurlijke eco tuin.

Tropische beach sferen

tropische tuin

Met deze nieuwe trend tover je je tuin om tot een echte beachclub. Plaats daarvoor echt zand in je tuin, wanddecoratie van riet en ruwe palletbanken met grote kussens. Denk daarbij aan een strand- of beachclub en hoe deze is ingericht. Het kleurenpalet bestaat vooral uit blauwtinten van de zee; oftewel azuur-, donkerblauw en wit. Ook zien we beige en taupe in deze kleurenmix. Plaats er tropische planten, olijf- of parasolbomen en palmen. De sfeer is rustig en de materialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk.

De vier seizoenen tuin

Hoe leuk is het om elk seizoen fraai groen en kleurrijke bloemen te hebben in je tuin? Dit is één van de belangrijkste kenmerken van de vier seizoenen tuin. Met deze tuin heb je in de winter geen dorre kale aanblik. Maar deze tuin is juist het hele jaar door mooi groen en heeft altijd bloeiende planten. Wel zo belangrijk natuurlijk om vanuit je woonkamer het hele jaar door naar een mooie, sfeervolle tuin te kijken. We willen graag ook steeds meer buiten leven en onze woonkamer verlengen met onze tuin. En gelukkig bestaan er ook echt planten die in de winter bloeien of het hele jaar door mooi groen blijven. In de vier seizoenen tuin zien we vaak ook een open aanbouw of buitenkeuken al dan niet met houtkachel en open haard.