Tuin algemeen

Wat mag niet ontbreken in je gereedschapskist voor de tuin?

tuin gereedschap

Je hebt eindelijk je eigen huis met tuin, maar om die tuin mooi te maken en mooi te houden heb je wel een aantal essentiële dingen nodig in je gereedschapskist. Met de onderstaande lijst aan tuingereedschappen kom je al heel ver.

Tuinhandschoenen

Oké, technisch gezien zijn tuinhandschoenen geen gereedschap. Maar ze kunnen wel ontzettend handig zijn. Tuinhandschoenen zorgen ervoor dat je handen schoon blijven, maar kunnen je handen ook beschermen tegen doorns van planten en bijtende insecten.

Bezem

Hoewel het erg voor de hand ligt is een bezem een vaak vergeten en ondergewaardeerd stuk tuingereedschap. Met een bezem haal je makkelijk blaadjes en vuil van je tegels af en houd je je terras netjes en schoon. Een bezem voor de tuin werkt net zoals een bezem voor binnen, maar heeft dikkere en hardere haren.

Schop

De schop is echt een basis tuingereedschap waarmee je eenvoudig en snel gaten kunt graven om vervolgens bijvoorbeeld planten en boompjes te planten. Er zijn ook kleine varianten, zoals een spade en plantenschepje. Hiermee kun je kleinere gaten graven om gemakkelijk kleinere planten mee te planten. 

Schoffel

Een schoffel is ideaal om een dun laagje aarde om te woelen en onkruid mee te verwijderen. Een schoffel heeft scherpe randen waarmee je de wortels van het onkruid kunt afsnijden, op deze manier kan het onkruid geen voedingsstoffen meer uit de grond opnemen.

Hark

Nadat je klaar bent met het schoffelen van je tuin kun je de hark gebruiken om alle onkruid bij elkaar te harken en weg te gooien. Met een hark kun je ook veilig bladeren van de aarde of het gras halen, zonder dat dit overhoop wordt gehaald. Daarnaast kan je een hark ook gebruiken om kleine geulen te maken waarin je zaadjes kunt planten.

Gieter

Om je planten water te kunnen geven is een gieter erg handig, vooral planten die je in potten hebt staan moet je geregeld voorzien van wat water. Ook wanneer je net zaadjes hebt gezaaid moet je deze water geven, zodat ze kunnen uitgroeien tot mooie, grote planten.

 

Heggenschaar

Naast je snoeischaar zou je misschien denken dat een heggenschaar niet nodig zou zijn, maar als je een heg hebt is dit zeker wel handig. Hiermee kun je fijnbladige planten, zoals buxus struiken, tot in de perfectie snoeien.

 

Van alle essentiële tuingereedschappen is de heggenschaar degene waarbij je de meeste keuze hebt in soorten en waarvan het belangrijk is dat je je keuzes goed in overweging neemt. Je doet er dan ook verstandig aan om een kijkje te nemen op vergelijkingssites zoals Checko.nl om te kijken wat de beste heggenschaar is.

Snoeischaar

Het is elk jaar nodig om bepaalde planten, struiken en bomen te snoeien, zodat nieuwe scheuten kunnen groeien. Daarom is het belangrijk om een goede snoeischaar te hebben, zorg er wel voor dat deze goed scherp is, want een botte snoeischaar kan voor rafels zorgen wat de kans op schimmelvorming vergroot. Als je te maken hebt met hele dikke takken, dan kan een takkenschaar een uitkomst bieden.