Tuin algemeen Tuintrends

Handige tips om je kleine tuin groter te laten lijken

kleine tuin groot laten lijken

Niet iedereen heeft een mooie grote tuin achter het huis liggen. Waarschijnlijk is dit het geval voor de meeste Nederlanders. Vooral in grote binnensteden is er weinig ruimte voor een grote tuin. Menig woning heeft dan ook een kleine tot middelgrote tuin. Als jij ook een kleine tuin hebt, dan is er genoeg kleine tuin inspiratie op te doen om een kleine tuin groot te laten lijken. Hierbij daarom enkele kleine tuin inspiratie tips om je tuin groter te laten lijken.

Hoogteverschillen

Met een kleine tuin met hoogteverschil kun je een kleine tuin groter laten lijken. Dit hoeven geen hele grote hoogteverschillen te zijn. Wanneer je in de tuin enkele treden maakt is je tuin één tot twee niveaus hoger en zal je tuin er direct groter uitzien. Zo kun je in een kleine tuin met hoogteverschil je terras wat hoger aanleggen. Vanaf je terras kijk je dan in je tuin naar beneden. Het lijkt dan alsof je over een grote tuin uitkijkt.

Herhaling in je tuin

Met een kleine tuin beplanten in een herhaaldelijk patroon kan je een kleine tuin groot laten lijken. Dit zal de tuin optisch groter maken in je hersenen. Als je struiken in een vast patroon plant, dan gaan de hersenen er vanuit dat dit patroon blijft doorlopen buiten het zicht. Je planten in een vast patroon planten, zorgt ook voor een strakke en opgeruimde tuin, wat de tuin ook weer optisch groter maakt.

Rustig kleurgebruik

Een kleine tuin groter maken doe je ook door de kleuren van je beplanting in balans te houden. Ook al houd je van veel kleurige bloemen, rustige kleuren die in eenheid met elkaar zijn, zorgen dat de tuin optisch veel groter lijkt. Gebruik bij een kleine tuin beplanten daarom nooit allerlei verschillende kleuren door elkaar, maar werk met één bepaalde kleurgroep. Kies je voor paarse bloemen, dan kan dit lila zijn, lichtpaars en donkerpaars, maar plant er geen gele en rode bloemen tussen. Een kleine tuin in rustige kleuren laat je tuin groter lijken.

Schutting in gestapelde horizontale planken

Een schutting is in veel gevallen onontbeerlijk voor een tuin. Maar met een kleine tuin zal een schutting de tuin nog kleiner kunnen maken. Je moet dus goed nadenken over welk soort schutting je in een kleine tuin neerzet. Met een schutting is het net als met kleding, kleding met verticale strepen kleedt heel anders af dan kleding met horizontale strepen. Wil je een kleine tuin groot laten lijken, kies dan voor een schutting met gestapelde horizontale planken. Hiermee kun je de lengte van de tuin accentueren en lijkt de tuin langer.

Zorg voor symmetrie

Symmetrie in de tuin wordt al toegepast sinds het ontstaan van de Franse tuinen. Franse tuinen zijn sowieso grote tuinen en een symmetrische indeling helpt daarbij. Met symmetrie kun je een kleine tuin groter maken. Plaats je aan de linkerkant een border, doe dit aan de rechterkant ook. Je tuin oogt zo veel rustiger en zal hierdoor ook een grotere uitstraling hebben.