Tuin algemeen

Het is weer viooltjes tijd

Viooltjes zijn erg populair als tuindecoratie. Dit komt doordat deze liefelijke bloemetjes erg sterk zijn en soms zelfs de winter overleven. Doordat viooltjes zo lang mee gaan, betekent dit dat je tuin ook langer meer kleur heeft en het er langer vrolijk uitziet. Dus ook in de winter is het viooltjes tijd en is het mogelijk je tuin meer kleur te geven. Tenzij het vriest, dan houdt het viooltje zijn knopjes gesloten. Het is soms lastig een keuze te maken uit al die verschillende soorten viooltjes. Er zijn namelijk meer dan 400 soorten. Er is genoeg keuze; van zomergeel tot diep paars. Ook is er keuze te over in verschillende vormen. Je kunt je tuin zo vrolijk maken als je zelf maar wilt. Maar wanneer is het nou echt viooltjes tijd?

Tijd om viooltjes te planten

Zoals al eerder gezegd zijn er erg veel verschillende soorten viooltjes. De najaars- of winterviool kun je het beste planten in september of oktober. Deze periode is een goeie tijd om viooltjes te planten, hierdoor ben je verzekerd van een prachtige kleur tot diep in de winter. Maar ook in het vroege voorjaar is het de tijd om viooltjes te planten. De meeste bloemen kunnen pas bloeien vanaf half mei terwijl de viooltjes al prachtig in bloei staan. Zodra jij de viooltjes royaal hebt ingeslagen kun je ze direct in de grond steken. Ze doen het echter ook prima in potten. Plant je ze in de grond dan is het goed om te weten dat je ze dicht op elkaar kunt planten, dit geeft een voller en mooier effect. Plant de viooltjes in een voedzame grond.

De juiste verzorging van viooltjes

Natuurlijk wil je lang plezier hebben van je viooltjes, daarom is ook de juiste verzorging van viooltjes erg belangrijk. We hebben hieronder een aantal tips die jou kunnen helpen bij het behoud van een langere en vrolijkere tuin.
– Viooltjes doen het altijd goed in een voedzame ondergrond.
– Geef ze regelmatig water, ook in de winter (niet te veel als het vriest).
– Geef ze een plekje in de zon of halfschaduw dan is het prima vertoeven voor ze.
– Je kan eventueel voeding geven aan je viooltjes zoals oplosbare mest, doe dit eens
in de 14 dagen. In de winter is dit bijna niet nodig, zeker niet als de temperatuur
onder de 10 graden komt. Maar zodra de temperatuur weer stijgt kun je er weer mee
aan de slag gaan.

Gelukkig zijn de viooltjes niet veel eisend, ze doen het al gauw prima. Maar volg jij deze gouden tips over de juiste verzorging van viooltjes dan ben je er van verzekerd dat je zolang mogelijk van deze prachtige bloemen kunt genieten.

Ben jij geïnspireerd geraakt door deze prachtige bloemen? Dan is het voor jou tijd om viooltjes te planten en je tuin of balkon op te fleuren. Er is namelijk geen vaste viooltjes tijd en elk seizoen biedt wel een mogelijkheid om ze te planten. Zolang jij maar de juiste verzorging van viooltjes toepast komt het helemaal goed. Laat je tuin of balkon weer stralen!