Klussen Tuin algemeen Tuinaccessoires Tuinmeubelen Tuinonderhoud

Hoe kan ik het beste mijn parasol schoonmaken?

parasol schoonmaken

De tuin is het verlengde van ons huis. Het is onze buitenkamer in het voorjaar en de zomer. Op mooie zonnige dagen is een parasol dan onmisbaar om ons een beetje schaduw te bieden. In het buitenseizoen voorkom je niet altijd dat je parasol een keer nat wordt, of dat er blaadjes op vallen. En ook is niet te voorkomen dat vogels er iets ongewensts op achterlaten. Je wilt een mooie parasol en ook dat die een heel tijdje meegaat, dus rijzen de vragen, hoe hou ik mijn parasol mooi en schoon? Hoe heb ik er vele jaren plezier van? Hoe moet ik mijn parasol schoonmaken? Hieronder komen wat tips voor het schoonmaken van je parasol.

Wat is de beste manier om een parasol schoon te maken?

Hoe maak ik mijn parasol schoon? Voorkom dat je je parasol met viezigheid erop in de hoes opbergt. Ook het nat opbergen van je parasol, al dan niet in een hoes is absoluut niet aan te raden. Het schoonmaken parasol is gelukkig niet zo moeilijk. Als je het een beetje bijhoudt, dan is het een klein klusje en zo gebeurd. Borstel met een zachte en droge borstel regelmatig stof en vuil van het doek. Je parasol schoonmaken is dan zo gepiept en zeker geen straf als het zonnetje heerlijk schijnt. Het meeste vuil borstel je er zo af.

Hoe kan ik mijn parasol schoonmaken bij hardnekkiger vuil?

Je parasol schoonmaken als het vuil wat meer in het doek is gedrongen, mag met lauw water en een schoonmaakmiddel. Als de droge zachte borstel voor het schoonmaken parasol niet meer voldoet, dan kun je het beste met wat lauw water en een milde groene zeep aan de slag. Gebruik nooit een bleekmiddel of allesreiniger voor het schoonmaken parasol. Wacht op een zonnige dag en vul een emmer of bad met een oplossing van lauw water en milde groene zeep. Laat hier het doek een tijdje in weken. Daarna kun je met een zachte borstel of een spons het doek schrobben en daarna alles goed uitspoelen met water. De tuinslang is een goede optie voor het spoelen, maar gebruik nooit een hogedrukreiniger. Daarmee kun je schade aanrichten. Spreid na het spoelen het doek uit op de grond en laat het heel goed drogen. Eventueel span je het doek terug op het frame terwijl het nog vochtig is, om krimp te voorkomen.

hoe maak je een parasol schoon

Speciale reinigingsmiddelen

In plaats van groene zeep kun je ook speciale reinigingsmiddelen voor parasols gebruiken, maar dat heb je misschien niet altijd in huis. Zachte middelen zijn belangrijk, omdat je anders de impregneer laag, waarmee in de meeste gevallen de parasol is behandeld, kan aantasten. Dat is zonde, want die impregneer laag beschermt de parasol tegen weersinvloeden. Je mag in ieder geval je parasoldoek nooit in de centrifuge doen. En strijken of stomen is ook funest voor het materiaal en de impregneer laag. Verzeker je ervan, voor je de parasol opbergt in de hoes, dat het doek volledig droog is, anders kun je er zeker van zijn dat er heel snel schimmels op gaan groeien of andere nadelige gevolgen ontstaan.

Hoe krijg je het weer uit een parasol?

Hoe maak je een parasol schoon als het weer er eenmaal in zit? Je parasol schoonmaken als het weer erin zit is bijna niet meer te doen. Je kunt het beste bovengenoemde schoonmaaktips toepassen voor het schoonmaken parasol. Het weer kun je het beste voorkomen door je parasol regelmatig schoon te maken en hem absoluut kurkdroog op te bergen. Eventueel kun je na het schoonmaken en drogen opnieuw een beschermingsmiddel aanbrengen voor een langere levensduur.

Hoe verwijder je groene aanslag op parasol?

Groene aanslag of schimmelvorming op je parasol ontstaat door vocht of vochtig opbergen. Dus ook hier geldt dat het parasol schoonmaken regelmatig moet gebeuren en echt een routineklus zou moeten worden, waarbij het goed laten drogen essentieel is. Tegen de groene aanslag ook zeker geen bleekmiddelen gebruiken, want daarmee tast je het doek juist aan of zul je eerder weer groene aanslag krijgen. Gewoon zoals ook hierboven al genoemd is, reinigen met milde groene zeep of speciale parasolreiniger en lauw water. Zo kun je de groene aanslag op parasol verwijderen. Kom je groene aanslag tegen, verwijder het wel zo snel mogelijk. Zo voorkom je dat je op een gegeven moment toch het weer in je parasol krijgt.

Kan een parasol tegen regen?

Parasols kunnen prima een buitje trotseren, maar let erop dat het doek daarna goed droog is voor de parasol wordt ingeklapt of opgeborgen. Daarmee voorkom je de groene aanslag of uiteindelijk het weer in de stof. Krijgt je parasol regelmatig een buitje over zich heen, dan zou je kunnen overwegen om een keer vaker een beschermmiddel aan te brengen. Het beschermmiddel uiteraard op een schone en droge parasol toepassen.

Routine

Je parasol schoonmaken is een eenvoudige klus als je het regelmatig bijhoudt. Door de parasol in te klappen als hij niet wordt gebruikt en zoveel mogelijk te voorkomen dat hij regelmatig natregent, kun je al veel vuil en schade van wind voorkomen. Pak tenminste met regelmaat de zachte borstel om stof, vuil, uitwerpselen en blaadjes er eenvoudig af te borstelen. Daarmee voorkom je al te vaak de grotere klus van schrobben met water en zeep.
We genieten allemaal van het zomerseizoen, lange dagen en zwoele avonden. Daar hoort het onderhoud van je tuinmeubelen en parasol onvermijdelijk bij. Maak er een gewoonte van om je tuinmeubeltjes regelmatig een borstel- of wasbeurtje te geven en je parasol schoonmaken. Dan blijven het kleine gezellige klusjes, heerlijk in het zonnetje.