Tuin algemeen

Kunstgras, niet meer van echt gras te onderscheiden

voordelen kunstgras

De meeste mensen realiseren zich niet hoeveel werk er is komen kijken bij het ontwikkelen en ontwerpen van de productie van hoogwaardig kunstgras. De technologie van dit moment is zo geavanceerd dat kunstgras steeds meer aanvoelt, en eruit ziet, als natuurlijk gras. De organische textuur voelt heel erg ‘echt’ aan en dankzij de verschillende kleuren, die kunnen worden gekozen op basis van de persoonlijke voorkeuren, ziet het er natuurlijker uit dan ooit.

Nepgras dat er natuurlijk uitziet en aanvoelt is tegenwoordig de maatstaf. En hoewel al het kunstgras is gemaakt van op plastic gebaseerde producten, zijn die producten tegenwoordig wel anders omdat ze hoogwaardige harsen, toevoegingen en UV-stabilisatoren van topkwaliteit bevatten die allemaal zijn gemaakt vanuit een duurzaamheidsoogpunt.

Goedkoper onderhoud

Er zijn tegenwoordig verschillende redenen om te kiezen voor kunstgras in plaats van natuurlijk gras. En die redenen gaan verder dan de voor de hand liggende esthetische voordelen! Misschien wel een van de belangrijkste voordelen is het feit dat het onderhouden van kunstgras veel goedkoper is dan het bijhouden en verzorgen van natuurgras. Een andere, misschien niet zo voor de hand liggende, reden is dat kunstgras nog vele andere voordelen heeft ten opzichte van natuurlijk gras.

Natuurlijke gazons vereisen een reeks behandelingen om ze in optimale conditie te houden: geregeld maaien, veelvuldig water geven, onkruid en mos verwijderen, bodem bemesting, bestrijding van plagen en schimmels, etc. Al deze processen vergen tijd en moeite en maken natuurlijke gazons vrij duur om in een goede conditie te worden gehouden. Met een kunstgrasmat creëer je een tuin die weinig onderhoud nodig heeft

Verrassend genoeg is het leggen van natuurgras aanzienlijk ingewikkelder dan het leggen van kunstgras. Dat komt omdat natuurgras alleen op natuurlijke ondergronden kan worden gelegd. Dit kan door ofwel rollen of kluiten (delen van grond waar al natuurgras in groeit) op de grond te leggen of door graszaad op een gelijke manier te zaaien… maar dan nog loop je het risico dat je geen strak gazon krijgt. Kunstgras daarentegen kan op vrijwel elke ondergrond worden gelegd, ook op open ruimtes die al zijn gecementeerd of verhard of zelfs op verticale objecten!

Naast zijn aangename uitstraling en makkelijke aanpassingsvermogen aan gevarieerde en extreme weers omstandigheden, heeft kunstgras ondertussen bij veel mensen ook de voorkeur boven natuurgras vanwege het gemak van schoonmaken. In feite is de inspanning die nodig is om kunstgras te onderhouden minimaal in vergelijking met de zorg die nodig is voor traditionele gazons. Dit is een van de belangrijkste voordelen van kunstgras producten.

Ongelofelijk realistisch

Het kunstgras van tegenwoordig lijkt zo realistisch dat de meeste mensen niet beseffen dat het nep is, tenzij ze er op liggen… en zelfs dan zouden ze het waarschijnlijk niet merken!

Kunstgras is verreweg functioneler dan natuurgras, dankzij de afwezigheid van vuil, modder, mos, insecten en schimmels. Dit garandeert dat het gras dagelijks bruikbaar is, wat een groot voordeel is voor kinderen en huisdieren; ze kunnen het hele jaar door buiten op het gazon spelen.

Een andere reden dat kunstgras aan populariteit wint, is dat het hypoallergeen is. Als jij, of een familielid, last hebt van allergieën en hooikoorts, zul je blij zijn om te weten dat de symptomen hiervan worden geminimaliseerd wanneer je kunstgras in de tuin hebt.

Nep gras wordt tegenwoordig allang niet alleen meer gebruikt in voetbalstadions en achtertuinen; het kan ook worden geïnstalleerd als border op een voetgangersstraat, als groengebied rond een zwembad, kleine bloemperken/tuinen of andere soorten projecten. Kortom: kunstgras is enorm breed inzetbaar en grote kans dat we het in de toekomst nog veel meer zullen gaan zien!