Overig

Hoe kies je het juiste duikelrek voor in je tuin?

duikelrek

Kinderen spelen graag actief buiten. Niet voor niets dat de trampoline populairder is dan ooit. Zo zien we dat daardoor een duikelrek ook steeds vaker aangeschaft wordt. Hartstikke leuk, want kinderen kunnen er van alles op leren en ze kunnen meedenken in de samenstelling hiervan als je zo’n rek aanschaft. Weet je nog niet helemaal welke opties goed zijn voor jouw kind, lees dan hieronder verder.

Verschillende zaken om rekening mee te houden

Bij het uitkiezen van een rekstok zijn er vier zaken waar je rekening mee moet houden: de rekstok palen, de lengte van de dwarsstang, de kleur van de rekstok en het type rekstok dat je wil. Daarnaast valt het nog te overwegen om een dubbel duikelrek te plaatsen als je meerdere kinderen hebt, of je kind vaak vriendjes of vriendinnetjes over de vloer heeft.

De rekstok palen

Voor de rekstok palen heb je twee opties: ronde of vierkante palen. Als je voor rondhout gaat, zul je een paalhouder met plaat moeten aanschaffen, omdat het toestel dan verankerd dient te worden. Als je voor een vierkante paal kiest, kun je het beste een paalhouder met H-anker nemen om te zorgen dat het toestel stevig staat. Omdat het om buitenspeelgoed gaat, moeten allebei de varianten sowieso geïmpregneerd zijn om rotting te voorkomen.

De dwars rekstok

De te kiezen lengte van de dwars rekstok is een persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zijn rekstokken 90 cm of 125 cm breed. Oudere kinderen verkiezen eigenlijk altijd die van 125 cm, omdat ze dan meer ruimte hebben. Uiteraard ligt het ook aan de afmeting van je tuin voor welke maat je gaat. Alle stangen hebben een doorsnede van 3,3 cm en het beste plaats je deze tussen de 70 cm en 115 cm hoogte, afhankelijk van de grootte van je kind. 

De kleur van de rekstok

De meeste mensen kiezen voor een RVS rekstok, omdat deze het meest duurzaam is. Als je voor een gekleurde rekstok gaat, dan is er dat één die gepoedercoat wordt. Daarna wordt die dan in de gewenste kleur gespoten, veelal groen, geel, rood of blauw. Hierdoor gaan ze dus wel minder lang mee dan een rekstok van RVS.

Enkel of dubbel

Daarnaast kun je nog kiezen voor een enkele of dubbele rekstok. Ook hier speelt de grootte van de tuin een rol bij het kiezen. Voor kinderen kan het wel extra stimulerend werken om er tegelijkertijd gebruik van te kunnen maken, waardoor trucjes sneller geleerd worden. Van de andere kant kan het vermoeiend zijn om twee kinderen tegelijk te moeten helpen. De keuze is aan jou.