Tuin algemeen

Hoe vaak moet je nieuwe potgrond bij je planten doen?

Hoe vaak nieuwe potgrond bij je planten doen?

Zowel binnenshuis als in je tuin gedijen plantjes het beste wanneer ze over voldoende water en vooral ook over een goede voedingsbodem kunnen beschikken. In de rijke potgrond zitten alle benodigde voedingsstoffen die je plantjes of planten nodig hebben. Na een paar maanden is al de aanwezige voeding echter op en zal je nieuwe potgrond bij je planten moeten doen. Maar hoe vaak moet je nieuwe potgrond bij je planten doen, hoeveel doe je er dan bij en is er nog een verschil in types potgrond? Lees snel verder om er achter te komen!

Binnenshuis potgrond bij je planten aanvullen

Voor al je plantjes die binnen staan, bijvoorbeeld op je vensterbank of op een leuke side table, heb je een speciale potgrond voor kamerplanten nodig. Deze potgrond heeft doorgaans voldoende voedingsstoffen voor twee maanden in zich. Hier kun je na verloop van tijd ook nog wat speciale voeding voor kamerplanten aan toevoegen. Wanneer de aanwezige potgrond geheel uitgeput is, is het tijd voor de potgrond bij je planten aanvullen. Doe dit bij voorkeur eens per jaar en tijdens het voorjaar en haal zo veel mogelijk van de oude potgrond weg. Vul vervolgens de hele plantenbak of bloempot met een lekkere laag nieuwe potgrond en je plant kan er weer helemaal tegenaan!

Hoe vaak nieuwe potgrond bij je planten in de tuin

De tuin is nog een ideale plek voor alles wat groeit en bloeit en dus rijst ook daar de vraag: hoe vaak moet je nieuwe potgrond bij je planten doen? Buiten staan je planten bloot aan de elementen en dus gaan ze er helemaal met de seizoenen mee. Begin daarom altijd in de lente of het begin van de zomer met het toevoegen van nieuwe potgrond bij je planten. Zo zijn ze klaar om een krachtige start te maken. Gedurende de zomer hebben je tuinplanten dan voldoende voedsel. Als de zomer voorbij is en de herfst en de winter voorbijtrekken is er geen nieuwe potgrond nodig, totdat de lente weer aanbreekt.