Tuin algemeen

Je tuin weerbestendig inrichten

Tijdens de lente en zomer is het heerlijk om in de tuin te zitten. Helaas laat het weer in Nederland dit niet altijd toe. Echter, waar een wil is, is een weg. Dit betekent dat er talloze oplossingen bestaan waardoor het mogelijk is gemaakt om tijdens regenachtig en vlak na regenachtig weer gewoon buiten te zitten.

Veranda of schaduwdoek
De meest ingrijpende, maar ook meest effectieve oplossing is het plaatsen van een veranda. Dit is een houten of aluminium constructie waar je beschut zit tegen regen en andere onaangename weersomstandigheden. Naast het droog houden van jezelf, zorgt een veranda er ook voor dat je meubels ook droog blijven. Dit betekent dat je meubels een stuk langer meegaan. Kortom, een veranda is in eerste instantie een prijzige investering, maar dit zal zich op den duur weer uitbetalen. Je zou ook voor een waterdicht schaduwdoek kunnen gaan. Dit geeft ongeveer hetzelfde resultaat, tegen een lagere prijs.

Kunststof meubels
Mocht een veranda te ingrijpend voor je zijn, dan zijn er ook nog een aantal andere opties. Het gebruik van kunststof meubels in je tuin is er hier een van. Deze meubels zijn vrij weersbestendig; wanneer je meubels nat geregend zijn, dan droog je ze met een doek en kan je meteen gaan zitten. Daarnaast is kunststof ook een stuk beter bestendig tegen regen dan hout, aangezien het niet gaat rotten en het niet werkt.

Waterafvoer
Na regen komt zonneschijn, dus dan is het fijn wanneer je gelijk na een regenbui toch buiten kan zitten. Dit maakt een goede waterafvoer in je tuin tot een onmisbare voorziening. Denk hierbij niet alleen aan het gebruik van goten, maar ook aan manier van bestrating. Wanneer je gehele tuin betegeld is, dan loopt regen moeizaam weg. Denk daarom eens aan het gebruik van grind, gras of planten die in de grond staan. Deze materialen laten water makkelijker door de grond in. Als je dit goed op orde hebt, dan behoren plassen in je tuin tot het verleden.