Overig

Stevige deuren voor een goede eerste indruk

Buitendeuren moeten stevig genoeg zijn tegen weersinvloeden en potentiële indringers, maar tegelijkertijd ook stijlvol zijn om een goede eerste indruk te maken. In heel veel gevallen is het helaas een grote uitdaging om goede buitendeuren te kiezen.

Traditionele en nieuwe deuren

Traditioneel werden deuren gemaakt van hout of houtfineer, die beide kunnen kromtrekken of barsten na blootstelling aan jarenlange weersinvloeden. Je kunt ook kiezen voor metalen buitendeuren, maar ook die gaan niet voor altijd mee. Of het nu gaat om je voordeur of gewoon een deur binnenshuis, er zijn meer dan genoeg opties waaruit je kunt kiezen. Tegenwoordig zijn er de markt nieuwetypen houten deuren die veel beter bestand zijn tegen de verschillende weerselementen, enenals metalen en fiberglas buitendeuren die op hout lijken, maar vaak minderkosten en meer veiligheid kunnen bieden. 

Zelf je deur ontwerpen

Fabrikanten bieden tal van deurstijlen. Bij houtzagerijen, thuiscentra of deurhandelaren vind je een brede selectie aan deuren. Als er geen deuren zijn naar jouw smaak, dan is het misschien ook een optie om jouw eigen deur te ontwerpen. Het nadeel is wel dat deze buitendeuren speciaal voor jou worden gemaakt, waardoor het veel langer duurt voordat je ze in handen hebt . Bovendien kosten ze veel meer geld. Maar dan heb je in ieder geval een deur waar je tevreden mee bent. De meeste deuren hebben een combinatie van verschillende materialen waaruit ze zijn opgebouwd. Veel glasvezel- en stalen deuren hebben bijvoorbeeld een houten frame. Het oppervlaktemateriaal heeft vaak de meeste invloed op uiterlijk, veiligheid, prijs en duurzaamheid van je deur.

Goedkope of dure deuren

Houten deuren zijn de meest voorkomende deuren. Veelzijdigheid en schoonheid zijn hun sterke kant. Ze zijn verkrijgbaar in eik, walnoot, mahonie, kers, esdoorn, spar, den enzovoorts. Vele houtendeuren zijn een combinatie van houtfineerhuiden op een frame van bewerkt hout. Deze methode minimaliseert de uitzetting en kromtrekking van houten deuren. Ze zijn dan ook een goedkoop alternatief voor dure massieve houtendeuren. Stalen buitendeuren zijn goede keuzes als veiligheid en duurzaamheid topprioriteiten zijn. Ze zijn sterker dan houten deuren of fiberglas en ze zullen niet barsten of vervormen. En ze kosten vaak ook het minst. Voorts zijn uit glasvezel samengestelde deuren zeer sterk en onderhoudsvrij. Deze types buitendeuren zijn daarom een slimme keuze als je woont in een moeilijk of vochtig klimaat. Ze bootsen de houtnerftextuur van hout perfect na en ze kunnen worden gekleurd op basis van de verscheidenheid aan houtsoorten.

Duurzame alternatieven

Een ander duurzaam alternatief voor buitendeuren zijn aluminiumdeuren. Een klein nadeel is wel dat deze deuren uitsluitend via dealers worden verkocht. Elke aluminiumdeur is op maat gemaakt. De fabrikanten bieden alle soorten opties en de deuren zijn er in tientallen stijlen en kleuren, met gladde of houtnerfachtige afwerkingen. Deze deuren hebben een ingegoten emaille afwerking, dus ze hoeven nooit te worden geverfd en zullen ook nooit roesten. Vandaar dat je garanties aangeboden krijgt die wel tot twintig jaar kunnen duren. Echter zijn aluminium deuren niet goedkoop; in feite zijn ze de duurste keuze na massief houten deuren, maar ze zijn wel uitermate geschikt als buitendeuren voor jouw woning.