Tuinmeubelen

Kenmerken en voordelen van aluminium tuinmeubelen

tuinset

Nu we allemaal onze tuinsets weer gaan opbergen omdat de zomer voorbij is, is het handig om te weten hoe goed je je aluminium tuinset moet beschermen tegen de elementen. Wil je nu nog een tuinset van aluminium kopen? Best slim eigenlijk, want die kun je nu veel goedkoper vinden en je kunt de set gewoon buiten laten staan. Wil je weten wat de andere voordelen van een aluminium tuinset zijn? Lees dan verder.

Aluminium roest op een andere manier die het materiaal juist sterker maakt

Men zegt weleens dat aluminium niet roest. Dat is echter niet waar; het roest wel, maar niet op de manier die wij gewend zijn. Bij ijzer is roest natuurlijk een oranje, bruine laag die het materiaal minder sterk maakt. De laag die op het oppervlak ontstaat door de combinatie van water en zuurstof bij aluminium, is zo dicht, dat het juist een super sterk pantser vormt en verdere oxidatie meteen onmogelijk maakt. De corrosie richt dus helemaal geen schade aan maar vormt een natuurlijke beschermlaag. In sommige gevallen zullen die “pantsers” licht kleurverschil nalaten, maar die zie je al helemaal niet als het aluminium gepoedercoat is.

Een aluminium tuinset is erg makkelijk schoon te maken

Ook qua onderhoud is aluminium ideaal: schoonmaken met lauw water en een milde zeep volstaat. Nadien simpelweg afspoelen met schoon water water en goed laten drogen. Dit hoef je slechts enkele keren per jaar te doen. Je kan aan het begin en einde van het seizoen ook gebruik maken van een speciale aluminium cleaner. Let op, gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of harde borstels: hier ontstaan krassen door! Ook de hogedrukreiniger moet je niet op je aluminium tuinset richten, die kan de coating beschadigen.

Het is toch aan te raden om je tuinset uit de elementen te zetten

Wil je zo lang mogelijk doen met je alu tuinset, dan is het toch aan te raden om deze in de herfst in de schuur te zetten of er een hoes over te doen. Aluminium is namelijk erg weerbestendig, maar UV-straling kan op lange termijn de kleuren doffer maken. Het risico op lakschade door vallende takken wordt zo ook beperkt. Je kan je meubelen ook behandelen met een aluminium protector, dan hecht vuil zich nog moeilijker. Als je bijvoorbeeld een tuintafel hebt met aluminium onderstel maar teak blad, dan moet je natuurlijk voor het hout ook de nodige beschermingsmaatregelen treffen