Tuin algemeen

Maak je tuin kindvriendelijk met deze tips

Je maakt kinderen helemaal blij als je ook aan hen denkt bij het inrichten van je tuin. Hoe leuk is het als jij er lekker in de zon kunt zitten en socializen, en de kinderen er heerlijk kunnen spelen? Ook in je tuin is veiligheid echter een belangrijk thema. Daarom geven we je graag een aantal tips. Hiermee kan je een veilige en kindvriendelijke tuin maken.

Veilig spelen

Iedere ouder geniet ervan om zijn kind zorgeloos te zien ravotten, rennen en springen. Maar een ongeluk zit ook in jouw tuin in een klein hoekje. Je tuin veilig maken voor kinderen is dan eigenlijk ook een must. Een trampoline is bijvoorbeeld een populaire aanschaf maar een veiligheidsnet er omheen zorgt dat de kids er geen vervelende val naast maken. Een andere mogelijkheid is de trampoline ingraven waardoor hij op hetzelfde niveau als de tuin komt. Kies ook voor een degelijk product met goed afgewerkte randen en beschermde veren. Ga je een schommel of een speeltoestel installeren? Leg dan meteen rubberen tegels neer of breng een laag houtsnippers aan. Kunstgras biedt ook een zachtere landing.

Vijvers en ander water

Een vijver in je tuin is prachtig, wonen aan het water nog mooier en een zwembad geeft oneindig speelplezier. Je kan kinderen echter niet iedere seconde in de gaten houden. Breng een goede afscheiding aan, waarbij een hek niet het mooiste is maar wel een hoge mate van veiligheid biedt.

Bloemen en planten

Bij een kindvriendelijke tuin maken hoort ook alle flora in je tuin kritisch bekijken. Zijn er bloemen of planten die aantrekkelijk ogen maar giftig zijn? Verwijder ze dan, of in geval van een nieuw aan te leggen tuin: sla deze over zolang de kinderen klein zijn.

Schuurtjes

Kinderen kunnen heel goed zelf bepalen wat een leuke speelplek is. Jouw schuurtje nodigt daartoe vast uit. Leg gereedschap binnen en sluit de schuur veilig af.

Houd ze in het oog

Hoe onschuldig ze ook spelen: kijk af en toe wat de kinderen aan het doen zijn. Bij jouw tuin veilig maken voor kinderen hoort ook dat je ze tot bepaalde leeftijd in je tuin houdt. Check dus of ze ergens onderdoor, overheen of tussen spijlen door de tuin uit kunnen glippen en houd de poort altijd op slot.