Tuintrends

Meer ontspanning en duurzaamheid in de tuin van 2023

mooi kunstgras

Sommige tuintrends, zoals verzorgde gazons (ook in de vorm van kunstgras) en betoverende cottage-tuinen, zullen nooit uit de mode raken. Maar soms willen we buiten de traditionele ideeën treden, iets anders proberen en een prachtige ruimte in onze tuin creëren die beter bij onze levensstijl past. steeds meer mensen verlangen naar meer gepersonaliseerde tuinen.

Personalisatie van je buitenruimte kan specifieke ontwerpkenmerken aannemen, maar in veel gevallen is het meer dan dat. Ons onderzoek leert ons dat tuinieren een unieke verbinding biedt. Het kan een verbinding zijn met het milieu, terwijl het voor anderen belangrijker is om met kunstgras een functionele ruimte creëren dat hen in staat stelt contact te maken met familie en vrienden. Voor anderen gaat het om het creëren van een rustgevend toevluchtsoord om te ontspannen en tot rust te komen.

Tijdens de pandemie brachten de meesten van ons meer tijd thuis door, waardoor een hernieuwde interesse in tuinieren en buitenleven ontstond. Aan het begin van de pandemie ging deze interesse meer over het opfrissen van de gebieden waar we meer tijd doorbrachten en het comfortabeler maken van buitenruimtes. Nu maximaliseren en personaliseren mensen hun tuinen… en hoe we dat in 2023 gaan doen, lees je hieronder!

Luxe ontspanning

We kunnen allemaal wel wat extra ontspanning gebruiken, en deze trend gaat over het nabootsen van het gevoel van vakantie in je eigen achtertuin. Onderzoek heeft aangetoond dat de belangrijkste reden waarom mensen een buitenproject aangaan, is om een ​​ruimte te creëren om te ontspannen en tot rust te komen. We zien dat mensen meer investeren in kwaliteitsmeubilair, vuurkorven, pizza-ovens, vijvers en meer om een ​​ontspannende en plezierige buitenruimte te creëren.

Traditionele bloemen en planten

Mensen worden steeds meer aangetrokken door traditionele bloemen en planten zoals rozen, seringen, hortensia’s en stokroos. Deze trend is een gemaximaliseerde versie van cottage-tuinen. Klassieke, mooie planten brengen een gevoel van geschiedenis en traditie zonder de lichte chaos van het typische cottage-ontwerp. Hoewel deze trend casual en onsamenhangend is, is hij niet ongeorganiseerd. Het heeft meestal ook een vrouwelijker palet van roze, paarse en witte bloemen, samen met planten met een delicaat blad. De trend wordt onderbroken door romantische tuin accenten zoals witte schuttingen, grind- of stenen paden, vogelbaden en stenen plantenbakken.

Scandinavisch minimalisme

Deze trend omarmt het Deense concept van ‘hygge’, oftewel het vinden (en creëren) van gezelligheid en comfort in je omgeving. In de tuin vertaalt deze trend zich in een eerbied voor materialen zoals steen, hout en contrasterende kleuren zwart en wit. Voor planten zien we variëteiten die een bijna dromerige sfeer bieden. Het is bijna een geschilderd gevoel met natuurlijke structuur en schoonheid. Denk aan coniferen en luchtige bloemen met lange, hoge stengels. Om de trend van Scandinavisch minimalisme in je eigen tuin te volgen, kies je voor rustige, niet te drukke planten.

Door een veranderend bewustzijn, droogtes en andere extreme weersomstandigheden is waterbesparing top of mind geworden en meer dan een voorbijgaande trend. Sowieso zien we dat duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel wordt in onze tuin. Bewust met water omgaan in je tuin is essentieel, waar je ook woont. We zien dat mensen geïnteresseerd zijn in planten die geschikt zijn voor duurzaamheid, met een lagere waterbehoefte. Maar ze willen geen mooie bloemen, gedurfde kleuren en weelderig bladeren opofferen. Deze behoeften zijn de drijvende kracht achter de planten die we kiezen.