Tuin algemeen

Plantidee: alles wat je over de taxus moet weten

Taxus Baccata

Wil je jouw tuin versieren met een bijzondere plant? De taxus is zowel als solitaire plant en als haagplant zeer geschikt voor tuinen in ons Nederlands klimaat. Lijkt een taxus in de tuin je wel wat en wil je hier meer over weten? In deze blog vind je inspiratie en informatie over de taxus. En welke taxussoorten zijn er eigenlijk allemaal? 

Kenmerken van de taxus

De taxus is een haagplant die te herkennen is aan zijn donkergroene kleur en naalden. Veel mensen kiezen voor zo’n omdat je er weinig onderhoud aan hebt. De taxus is namelijk een onderhoudsvriendelijke struik. Hij is goed smal te houden en – afhankelijk van welke taxus je kiest – je hoeft ‘m niet vaak te snoeien. Dit geldt voor de taxus Baccata en voor de taxus Media Hillii. De taxus Media Hicksii is hetzelfde als de Hilii, met het enige verschil dat de Hicksii rode bessen geeft in het najaar.

De voordelen van een taxushaag

Zoals hierboven genoemd kiezen de meeste mensen ervoor om de taxus als haag te plaatsen. Een van de voordelen van zo’n haag is dat je vrijwel geen last hebt van inkijk. De struik heeft namelijk een hoge dichtheid, waardoor het vrijwel onmogelijk is om door de haag heen te kijken. 

Welke soort past bij jouw tuin?

Voordat je een taxus aanschaft is het verstandig om te bepalen wat voor soort haag je ermee wilt vormen. Wil je een hoge haag? Dan kun je het beste kiezen voor een snelgroeiende haag. Deze bereikt namelijk al snel de juiste hoogte. De taxus Media Hicksii is hier ideaal voor. Deze groeit namelijk sneller dan de meeste andere taxussoorten. Wilt je juist een lage haag creëren? Dan is het verstandig om te kiezen voor een variant die niet zo snel groeit. De Baccata en de Media Hillii zijn hier uitstekend voor. Deze varianten zijn langzame groeiers, waardoor je de haag niet vaak hoeft te snoeien.

Geschikt voor vrijwel elke tuin

De taxus is een plant die in vrijwel elk type tuin goed tot zijn recht komt. Je ziet de struik vaak bij grote landhuizen en bij kastelen. De taxus geeft je tuin namelijk een stijlvolle en tijdloze uitstraling. Of je nu een landelijke, klassieke of moderne tuin hebt: een taxushaag in de tuin kan altijd. 

Snoeien en onderhoud

Wanneer je een taxus in de tuin plant, is het handig om te weten wanneer je deze moet snoeien. Het beste doe je dit in juni en/of september. Wil je de taxus graag in de hoogte laten groeien? Dan is het raadzaam om alleen de zijkanten van de struik te snoeien. Zo blijft hij in model, maar groeit hij wel in de hoogte.