Uncategorized

Rookmelders redden levens

rookmelder red levens

Het is niet voor niets dat het in veel landen verplicht is om een rookmelder in je huis te laten installeren. In Nederland is dit niet altijd het geval, maar het is zeker aan te raden om een of meer rookmelders op verschillende plekken in huis te hebben. Zodra er een brand(je) in je huis ontstaat, kun je door het niet te missen geluidssignaal van een rookmelder vaak op tijd reageren. Vooral ’s nachts is dat handig, omdat je daardoor in één klap wakker bent.

Hoe werkt een rookmelder?

Veel rookmelders werken op een batterij. Die batterij gaat vaak jaren tot tientallen jaren mee, dus zodra je een rookmelder hebt geïnstalleerd, heb je er vaak langere tijd geen omkijken meer naar. Een rookmelder detecteert in elk geval rook. Het is dan ook verstandig om de rookmelder te hangen op een plek waar je de rook verwacht. Een detector op een rookmelder kan door middel van lichtsensoren detecteren als er sprake is van rook. In de rookmelder wordt er continu een lichtje geschenen op de sensor. Wanneer een brand ontstaat, blokkeert de rook die daar vanaf komt het licht dat bij de sensor komt, wat ervoor zorgt dat de rookmelder een waarschuwingssignaal af zal geven. Deze vorm van detectie komt het meest voor bij rookmelders. Omdat rook zich snel naar de bovenkant van een kamer begeeft, is het verstandig om je rookmelder aan het plafond te hangen.

Wat voor soorten rookmelders zijn er?

Sommige rookmelders detecteren niet alleen rook, maar ook koolstofmonoxide. Dit is een stof die kan vrijkomen bij onvolledige verbranding, en schadelijk is voor zowel mens als dier. Zodra je hier teveel van in huis hebt, wil je dat dus graag weten. Daarnaast kunnen sommige rookmelders ook hitte detecteren. Op het moment dat er een ongebruikelijk hoge temperatuur ontstaat in huis, waarschuwt de FireAngel rookmelder je. Dit is alleen vaak pas een poos nadat er een brand(je) is ontstaan. Er bestaan rookmelders die je onderling kunt koppelen. Zodra de ene rookmelder afgaat, zal ook de rest afgaan. Tegenwoordig heb je ook de slimme rookmelder. Deze detecteert vaak zowel rook als koolmonoxide, en kan via een app op je smartphone waarschuwingen afgeven.