Erfafscheiding

Schutting verankeren, zo overleefd je schutting een hevige storm!

Elke schutting moet stevig genoeg staan om heftige weersomstandigheden te overleven. Je kunt een schutting verankeren op verschillende manieren. Een schutting die door een hovenier geplaatst wordt, zal vakkundig verankert worden. Hoe kan je zelf een schutting verankeren?

Verankeren schutting, wat zijn de mogelijkheden?

Als je een schutting plaatst moet je hem verankeren. Gebruik je voor het verankeren schutting hardhouten palen, dan kunnen deze met snelbeton vastgezet worden. Schuttingpalen verankeren is met snelbeton eenvoudig zelf te doen. Iemand houdt de paal recht en de ander stort het beton rondom de paal. Gebruik hardhouten palen en geen geïmpregneerd hout. Deze laatsten rotten snel weg. Een hardhouten paal wordt een meter in de grond geplaatst. In het gat moet voldoende ruimte zijn voor het bijstorten van sneldrogend beton. Het beton droogt zo snel dat het goed te doen is om de paal recht te houden. Je kunt ook verankeren met zand. Een schutting zonder verankering staat feitelijk los in de grond en blijft niet lang staan. Zonder beton of een ander vorm van verankering, zullen palen losgewerkt worden door de wind en bij storm zal de schutting omwaaien of minimaal verzakken.

Verankeren schutting met paalpunstekers of zand?

Maak je gebruik van hardhouten palen dan kunnen deze in paalpunstekers in de grond geplaatst worden. Een derde deel van de paal dient in de grond gezet te worden dus bij hardhouten palen van drie meter is dat een meter. Gebruik je geen beton rondom de paal, gooi dan minimaal zand om de palen en begiet dit met water zodat de palen steviger in de grond komen te staan. Zand goed bewateren zodat de paal steviger komt te staan. Zorg dat de schutting ook altijd verankerd wordt aan zijpalen op alle hoeken en aan het begin en einde van de schutting. Kan dit om een of andere reden niet? Veranker de schutting dan aan beiden kanten minimaal aan het huis of aan een ander vast deel. Een erfafscheiding verankeren is belangrijk. Alle schuttingpalen verankeren is de basis van een stabiele schutting.

Erfafscheiding verankeren na plaatsing

Als de schutting al staat en niet goed verankerd is, kun je de boel nog proberen te redden door de palen een voor een uit te graven en er alsnog beton omheen te storten. Kan dit niet, plaats dan straattegels aan weerszijden van de palen onder de grond. Zorg dat deze diep genoeg zitten en niet boven het gazon uitsteken, maar minimaal vijftien centimeter onder de grond. Zorg dat ze stabiel rechtop tegen de palen staan en stevig ingegraven worden. Heb je geen kluservaring laat dit soort werkjes dan liever aan een expert over.