Tuinaccessoires

Verschillende soorten heggenscharen

De winter is weer over en de lente begint weer. Waarschijnlijk heb je in de winter niet veel aan je tuin gedaan, dus de tuin moet weer klaargemaakt worden voor de zomer. Wanneer je een heg hebt, dan moet je heg na de winter weer helemaal bijgeknipt worden, zodat je weer een strakke en fraai vormgegeven heg hebt. Dit doe je met een heggenschaar. Maar welke heggenscharen zijn er? Er zijn namelijk veel verschillende soorten heggenscharen. Een heggenschaar kiezen hangt vooral af, van wat je ermee gaat doen. Ga je een grote heg snoeien of juist een hele kleine? Hieronder daarom wat uitleg over de verschillende soorten heggenscharen.

Welke heggenscharen zijn er?

De soort heggenschaar hangt af van de aandrijving en de grootte van de schaar. Zo is er de handheggenschaar. Hierbij moet de kracht vooral van jezelf komen en het maakt geen lawaai. Een handheggenschaar is vooral ideaal om kleinere heggen en boompjes mee te snoeien. Meestal is de handgreep verstelbaar, zodat je ook op hoge of moeilijk bereikbare plekken kunt komen. Voor echt specialistisch snoeiwerk word een snoeischaar aangeraden. Van alle verschillende soorten heggenscharen is de hangheggenschaar de meest gebruikte, maar door de moderne technieken kiezen wel steeds meer mensen voor een modernere soort.

Dan is er nog de elektrische heggenschaar. Hiermee kan je langdurig en zeer nauwkeurig te werk gaan en je hoeft zelf geen kracht te zetten. Ook is deze relatief stil. Nadeel kan wel zijn dat een elektrische heggenschaar op het stroomnet aangesloten moet worden. Je moet dus een stroompunt in de buurt hebben en je moet tijdens het gebruik oppassen dat je de stroomdraad niet beschadigd.

De accu-heggenschaar is een moderne, handige en milieuvriendelijke versie van de elektrische heggenschaar. De accu wordt van te voren opgeladen en de schaar is vrij licht. Ook is deze schaar zeer stil. Het grootste nadeel aan de accu-heggenschaar kan het vermogen zijn.

De benzine heggenschaar werkt op benzine en is vooral aan te raden voor professioneel gebruik, omdat deze heggenschaar ideaal te gebruiken is om grote oppervlaktes te snoeien. Hij is zeer krachtig, maar het nadeel is dat hij zwaar is en hij stoot benzinegassen uit.

Een heggenschaar kiezen hangt dus vooral af van je eigen voorkeur.