Overig

Terrasoverkappingen: alles wat je moet weten

Bij het kopen van terrasoverkappingen, zul je merken dat er heel veel bespreekbaar is. Natuurlijk zijn er standaard modellen, maar binnen die kaders zijn er veel mogelijkheden. Zo kan bijvoorbeeld een Weinor terrasoverkapping in verschillende afmetingen worden geleverd, en zijn er heel wat opties die aan uw overkapping kunnen worden toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toevoeging van zijschermen, een uitklapbaar zonnescherm, (led)verlichting en terrasverwarming.

Typen overkappingen

Elk bedrijf hanteert zo zijn eigen standaardmodellen, maar alle terrasoverkappingen worden opgebouwd uit hout of aluminium/kunststof. (zie voor de voor- en nadelen van het gebruikte materiaal het kopje kwaliteitsverschillen) Het dak kan gemaakt zijn van glas, polycarbonaat of bestaan uit een zonwerend doek. Er zijn overkappingen op de markt met een schuin of een plat dak. Een Weinor terrasoverkapping biedt nog meer dakvorm mogelijkheden, zoals een lesssenaardak of een trapeziumdak.

Aandachtspunten bij aanschaf van een terrasoverkappingAluminium-terrasoverkappingen

Hoewel onderstaande alinea’s niet uitputtend zijn, kom je met deze aandachtspunten al een heel eind. Wat ook helpt is om even te brainstormen over wat je van een overkapping verwacht. Op die manier vergroot je de kans dat je bepaalde zaken die voor jou van belang zijn niet over het hoofd ziet.

Zonlicht

Voor dat je een overkapping aanschaft is het goed om stil te staan bij een aantal punten. Een vast opaalkleurig dak (of een vast zonwerend doek) houd logischerwijs licht tegen. Dit betekent dat de kamer waar de overkapping aan grenst minder licht zal ontvangen. Bedenk of je dit een probleem vind of niet. Wil je toch licht behouden in je huis? Een aluminium terrasoverkapping met een dak van helder polycarbonaat of glas met een uitklapbaar zonnescherm is dan een betere keuze.

Grootte

Hoeveel mensen gaan gebruik maken van je terrasoverkapping? Het zou zonde zijn als je veel geld uitgeeft en het blijkt te krap te zijn. Er zijn verschillende terrasoverkappingen op de markt qua breedte en diepte, dus de juiste maat voor jou zit er zeker tussen.

Regen en wind

Hoe winderig is het in jouw tuin? Doe hier onderzoek naar en bedenk of je je overkapping wilt aanvullen met zijschermen om de wind (maar ook de regen) tegen te houden. Zijschermen zijn er in allerlei materialen en met verschillende mogelijkheden (vaste of schuifwanden, van glas tot kunststof).

Kwaliteitsverschillen

Het belangrijkste van een terrasoverkapping is het frame, omdat hier al het gewicht op terecht komt. Als het frame niet beschikt over een deugdelijke kwaliteit, buigen de staanders naar verloop van tijd door met alle risico’s van dien. U kunt kiezen uit een frame van hout, aluminium of kunststof. Hout geeft een landelijke uitstraling, maar vereist wel meer onderhoud. Een aluminium frame is onderhoudsarm, maar het zijn vooral deze modellen waar het frame de grootste verschillen in kwaliteit laat zien. Sommige frames zijn opgebouwd uit een mengeling van aluminium en andere materialen, en deze constructies zijn vaak van een slechtere kwaliteit en dus minder duurzaam. Het is beter om te kiezen voor een 100% zuiver aluminium terrasoverkapping.