Overig

Verschillende methoden voor geïmpregneerd tuinhout

Geïmpregneerd tuinhout is een veelzijdig product dat gebruikt kan worden voor het bouwen van blokhutten tot het bouwen van schuttingen. Het tuinhout staat vaak jaren, soms wel decenialang, bloot aan regen, zon en wind. Hierdoor treedt slijtage op, maar tuinhout is ook gevoelig voor houtrot, schimmels en houtworm.

Door geïmpregneerd tuinhout te gebruiken weet u zeker dat uw materiaal goed beschermd is tegen bovenstaande factoren die het hout aantasten. Geïmpregneerd tuinhout kunt u kan-en-klaar bij ons bestellen, maar hoe gaat het impregneren van tuinhout in zijn werk? We hebben een aantal manieren op een rijtje gezet

Hout impregneren

Een methode om hout te impregneren is de met de dompelmethode. Bij deze techniek wordt het hout ondergedompeld in een bad waardoor het impregneermiddel in het hout trekt. Om er voor te zorgen dat het hout het impregeneermiddel goed opneemd dient het wel goed droog te zijn. Deze techniek is daarmee minder geschikt voor jong (dat vaak nog vochtig is) hout.

Een andere methode om geïmpregneerd tuinhout te maken is door een houtpakket in een autoclaaf te laden en een impregneermiddel in het hout te persen. Als het pakket in de autoclaaf is geladen wordt deze vacuüm gezogen en wordt de tank gevuld met impregneermiddel. Vervolgens wordt de ketel onder druk gezet waardoor het impregneermiddel diep in het hout trekt.

Variërend van de dikte van het hout moet het pakket 4-10 weken drogen voordat het gebruikt kan worden.

Een goed alternatief

Een goed en eenvoudig alternatief voor geïmpregneerd tuinhout is beitsen. In tegenstelling tot impregneren breng je bij beitsen een beschermende coating aan op het materiaal. Door te beitsen is het materiaal ongeveer 3 à 5 jaar beschermd. Er zijn twee soorten beits transparant (ideaal als u de houtstructuur wilt behouden) en dekkend (ondoorzichtig). Het voordeel van beitsen is dat u het zelf kan doen.