Tuintrends

Tips bij het plaatsen van een sauna

Een sauna in uw gelederen is natuurlijk leuk, maar u moet dit wel op een goede manier aanpakken. Zo zijn er een aantal aspecten waar op gelet moet worden, zoals; de plaats van sauna, de isolatie van de sauna en de ventilatie ervan. Wij zullen u de nodige tips geven op deze drie gebieden, zodat u een duidelijker beeld heeft bij de te verrichten werkzaamheden. Wij wensen u bij deze veel plezier en succes met het kopen van een infraroodsauna.

Plaats bepalen

Een sauna kunt u meerdere plekken plaatsen, zowel binnenshuis als buitenshuis. Dit hangt af van de ruimte die u over heeft, maar ook aan uw persoonlijke voorkeur. Bij een sauna buitenshuis is het verstandig om dit te plaatsen in de buurt van een watervoorziening. Zo kunt u na een bezoek aan de sauna direct onder een koele douche gaan staan om af te koelen. Ook is het natuurlijk goddelijk om in de vrieskou naar de sauna te lopen en de warme sauna te betreden. Bij het buitenshuis plaatsen moet u echter wel rekening houden met eventuele (bouw) vergunningen.

Saunaventilatie

Wanneer u gebruik maakt van een sauna is het een vereiste dat deze voorzien wordt van verse lucht. Ook is de ventilatie in een sauna belangrijk voor de verdeling van de warmte, want wanneer dit niet het geval is zal de warmte op één plek rondom de kachel blijven hangen. Daarom moeten er altijd twee roosters worden geplaatst in een sauna; één aan de onderkant voor de inlaat van lucht en één in de bovenkant voor de uitlaat van lucht.

Doordat een sauna zo enorm veel energie verbruikt, doet u er goed aan om deze goed te isoleren. Bij veel warmteverlies zal het weer veel energie kosten om de sauna op temperatuur te krijgen. Kies daarom voor dik isolatiemateriaal, zodat er weinig warmte van de sauna verloren kan gaan. Zorg hierbij wel voor hittebestendig materiaal, want een sauna wordt vanzelfsprekend zeer warm.