Tuin algemeen

Tips om je tuin winterklaar te maken

De zomer is weer voorbij gevlogen en dus maken we ons weer klaar voor de koude maanden. Voor de tuin betekent dit ook dat je enkele maatregelen moet nemen, want een lagere temperatuur betekent ook een andere aanpak in de tuin. Hoe je je tuin zo goed mogelijk kan voorbereiden op de winter, lees je in dit artikel!

Gazon

Door de kou en de vallende bladeren, wordt het moeilijker voor het gras om voldoende zonlicht te vangen. Hark daarom regelmatig de bladeren weg, zodat het gras voldoende licht krijgt. Houd daarnaast de lengte van het gras goed bij, de ideale hoogte is 4 cm. Sneeuw kan je daarentegen laten liggen op het gazon, sneeuw wordt namelijk vanzelf omgezet naar water, wat de groei van het gazon alleen maar bevorderd.

Bollen planten

Tot vlak voor de winter is het nog mogelijk om bloembollen te planten. Je kan echter niet alle soorten bollen hiervoor gebruiken. Laat je informeren bij een tuinspecialist om te weten welke bloembollen hiervoor geschikt zijn.

Fauna

Voor de meeste dieren is de winter geen makkelijke periode. Help de natuur dus een handje waar het kan. Maak bijvoorbeeld drinkbakken voor vogels leeg of bedek het met een stuk gaas.  Vogels mogen namelijk absoluut geen bad nemen, omdat hun vleugels dan gaan bevriezen. Daarnaast kan je natuurlijk een vogelhuis en voederbakken ophangen.

Buitenkraan

Wanneer je in het bezit bent van een buitenkraan, dien je erop te letten dat het niet gaat bevriezen. Dit kan namelijk behoorlijke schade veroorzaken. Sluit de kraan daarom af en berg de tuinslang op. Op de buitenkraan kan je een speciaal vorstventieltje monteren. Laat daarnaast ook gieters en bakken leeglopen op vorstschade tegen te gaan.

Ben je zelf geen geboren hovenier? Dan kan je altijd gebruik maken van de klusdiensten van CJS-Woningontruiming!