De eerste sneeuw is gevallen, de temperatuur duikt ’s nachts weer onder de nul: de winter komt eraan. Dat betekent: auto’s krabben, oppassen voor gladheid en, ook niet onbelangrijk, je tuinmeubels passende bescherming bieden. Hoe je dat laatste doet, lees je hier.
Welke bescherming je je tuinmeubelen dient te geven, is afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Duurzame tuinmeubelen van kunststof, metaal, rvs of aluminium kunnen goed tegen een stootje. Deze kun je tijdens de winter gerust buiten laten staan. Om er zeker van te zijn dat ze er mooi uit blijven zien, zou je ze onder een afdakje kunnen plaatsen of kunnen beschermen met een afdekhoes. Zijn je meubelen gemaakt van een ander materiaal? Dan dien je hier wel wat meer aandacht aan te schenken.
Hout
Hout kan over het algemeen wat minder hebben. Je doet er verstandig aan om meubelen van bijvoorbeeld grenen of vurenhout te bewaren op een warme, droge plek met voldoende ventilatiemogelijkheden. Een tuinhuis of schuur bijvoorbeeld. Dit is niet nodig voor tuinmeubelen gemaakt van hardhout of teak; deze kun je in de tuin laten staan en eventueel afdekken met een hoes. Gebruik geen plastic; hierdoor kan het hout gaan rotten of beschimmelen. Gebruik altijd luchtdoorlatende hoezen, bijvoorbeeld die van AeroCover.
Gevlochten meubelen
Ook gevlochten meubelen van rotan, riet of bamboe zijn kwetsbaarder voor het winterweer. Hoewel ze veelal beschikken over een beschermlaag, kan het materiaal door vorst en sneeuw toch verbuigen of breken. Bewaar ze dus binnen. Zijn de meubelen gevlochten van wicker – een kunststof draad – dan kun je ze buiten laten staan en eventueel afdekken met een beschermhoes.
Meer inspiratie voor tuinmeubelonderhoud? Klik dan hier.