Tuin algemeen

Vaste planten: plant ze in het najaar!

Op de laatste zomerse dagen na gaan we nu toch echt de herfst in. Zowel het voorjaar als najaar wordt voor veel mensen gebruikt om de tuin op de schop te nemen. Het is nu dan ook het perfecte tijdstip om tuinplanten zoals vaste planten, bodembedekkers en siergrassen te zetten. Door de relatief warme bodemtemperaturen zullen de planten zich nu nog wortelen. Dit heeft als voordeel dat, wanneer de temperaturen in het voorjaar weer stijgen, de planten meteen beginnen uit te lopen en je dus sneller kunt genieten van een volgroeide tuin!

Veel vaste planten zijn op dit moment uitgebloeid en maken zich klaar voor de winter. Omdat de meeste planten nu niet meer bloeien kan alle energie naar de wortels gaan. Hierdoor zal de plant, mede door de relatief hoge bodemtemperaturen, dit jaar nog wortelen.

Voorbereiding aanplanten

Voordat je begint met aanplanten is het belangrijk dat je de grondbewerking op de juiste manier verricht. Dit houdt in dat de bodem luchtig en voedzaam gemaakt moet worden. Het luchtig maken van de bodem kan door middel van omspitten. Houdt hierbij voor kleinere tuinplanten (tot 2 meter hoog) zo’n 50 cm diepte aan. De plant kan zich dan goed wortelen en overtollig water kan dan voldoende wegstromen, zonder dat de plant last krijgt van ‘natte voeten’. Dit laatste moet immers voorkomen worden want veel vaste planten kunnen hier niet tegen, met de dood van de plant als gevolg.

Naast het omspitten moet de bodem voldoende voedzaam zijn. Er moet voldoende organisch materiaal in de bodem zitten. Ten eerste is dit goed voor het bodemleven, het houdt de grond luchtig en voedingstoffen uit mestkorrels worden hierin beter vastgehouden. Houdt er rekening mee dat men met een voedzame bodem twee dingen bedoeld: één is organisch materiaal zoals compost en twee: mestkorrels. Deze twee samen zorgen voor een gezonde en voedzame bodem. Naast dat dit beter is voor de groei en bloei van vaste planten versterkt het ook de weerstand van de plant. Hierdoor wordt deze minder vatbaar voor ziekte en plagen.

Is de grondbewerking verricht? Plant dan je vaste planten. Let er hierbij op dat deze vaste planten niet allemaal tegelijk bloeien. Probeer een combinatie te maken van vaste planten die allen in een verschillende periode bloeien. Hiermee creëer je, ongedacht het seizoen, altijd wel kleur in de tuin. Veelgebruikte vaste planten zijn de Verbena, Coreopsis, Rudbeckia en Echinacea, online te bestellen bij Plant & Grow. Een combinatie van deze planten is ook erg mooi. Wanneer je ze dit najaar nog plant, zullen ze volgend jaar allemaal al uitbundig gaan bloeien. Laat de zomer maar weer komen.