Tuin algemeen

Waarom een dichte veranda erg fijn is

glazen schuifpui

Steeds meer mensen kiezen voor een dichte veranda aan huis. Niet zo gek, want hierdoor kun je al vroeg in het voorjaar buiten zitten en je rekt het buitenleven in het naseizoen ook behoorlijk op. Door die overkapping zit je namelijk voor een groot deel uit de wind en mocht het toch nog te koud zijn, dan kun je altijd een terrasverwarming aanzetten. Hieronder bespreken we de andere voordelen van een dichte veranda of terrasoverkapping.

Veranda’s zijn er in verschillende uitvoeringen

Veranda’s en glazen overkappingen zijn in meerdere uitvoeringen te koop. Zo kan een veranda uitgevoerd worden mét of zonder dakoverstek en met een voorgehangen dakgoot of geïntegreerde goot. Een vaak gekozen dakvorm is het lessenaarsdak, maar andere dakvormen zoals trapezium of lessenaarsdak met verspringende wand of goot, zijn ook mogelijk. Door al deze mogelijkheden kan je met een dichte overkapping flink wat extra ruimte creëren, waardoor tevens de woning in waarde toeneemt.

Glas is de laatste decennia erg verbeterd

Het glas van tegenwoordig dat gebruikt wordt in veranda’s is erg geluidsdempend. Hierdoor verdwijnen omgevingsgeluiden voor een groot deel én je hoort de neerslag een stuk minder. Voor veel mensen was die neerslag vroeger een reden om geen glazen overkapping te nemen, omdat dit geluid oorverdovend kon zijn. Dat is nu dus verleden tijd en geen reden om niet voor een veranda te kiezen.

Modern glas is zo schoon gemaakt

Er kan behoorlijk wat aanslag op het glas van je veranda komen als je er in de winter wat minder aandacht aan hebt besteed, maar dat gaat er met een emmer warm water en een sopje zo weer vanaf. Hierdoor blijft zo’n overkapping van glas zijn luxueuze uitstraling behouden, een ander voordeel van een dergelijke overkapping aan huis.

Duurzaamheid

Naast het feit dat modern glas geluidsdempend is, is het ook veel sterker dan vroeger, waardoor het veel langer mee gaat. Deze duurzaamheid is ook verbeterd doordat glas niet meer krasgevoelig is. Vroeger kraste glas erg makkelijk, waar dan weer makkelijk vuil in kwam, wat het glas dof maakte. Vooral voor een buitenhoek is dat erg vervelend. Met modern glas heb je daar dus geen last meer van.

Met of zonder zijwanden

Veel mensen gebruiken een terrasoverkapping in combinatie met één of meerdere zijwanden. Je zit dan droog, uit de wind en de tuinmeubelen kunnen dan gewoon heel het jaar blijven staan. Een andere mogelijkheid is om de overkapping als veranda te gebruiken. De extra ruimte die dan ontstaat kan je dan eventueel nog extra verwarmen of ventileren. Bij aanschaf van een overkapping is het aan te raden om te letten op de uitbreidingsmogelijkheden.