Tuin algemeen Tuinonderhoud

Wat kun je in augustus aan je tuin doen om deze beter winterklaar te maken?

je tuin winterklaar

Hoewel je misschien maar een paar keer per jaar van de resultaten geniet, is tuinieren het hele jaar door een hobby, met bijna elke maand een nieuwe kans om je tuin te verzorgen en het succes ervan te bevorderen. Dat betekent dat augustus, een van de warmste maanden van het jaar, geen tijd is om achterover te leunen en te ontspannen. Terwijl sommige tuinders nog steeds in de buurt van het hoogtepunt van het oogstseizoen zijn, verlangen anderen rond deze tijd naar de herfst, anderen genieten van de overvloed die zowel een groente- als een bloementuin kan bieden. Door het onderhoud gedurende deze tijd bij te houden, ben je verzekerd van zowel de gezondheid van jouw tuin in de lente als minder onderhoud in de herfst.

Onkruid

Zowel beginnende als professionele tuiniers zijn het erover eens: onkruid groeit het snelste in augustus. Naarmate de zomer begint, worden onkruidzaden beter ingeburgerd en kunnen ze gedijen in de hete, vochtige omstandigheden die minder geschikt zijn voor groenten en bloemen. Door geregeld te blijven van wieden, vooral in deze maand, zullen nieuwe onkruiden zichzelf niet kunnen zaaien, waardoor er uiteindelijk minder van hen zich volgend jaar kunnen voortplanten. Houd dit wieden op schema en binnen een paar jaar zal de gevreesde taak van het wieden merkbaar beter beheersbaar worden.

Evenzo is het belangrijk om ook consistent te zijn met het snoeien, als je dit doet, blijven meerjarige tuinen en eenjarige potten er op hun best uitzien. Om je planten goed te snoeien te maken, pluk je alle oude, uitgebloeide bloemen (het gemakkelijkst met de hand) om gezonde nieuwe groei en toppen mogelijk te maken. Door consistent te blijven met deze taak, worden altijd dragende planten gedwongen hun energie te kanaliseren in het produceren van nieuwe knoppen en bloemen, en kan het helpen voorkomen dat onhandelbare planten uitzaaien en andere variëteiten in jouw tuin wegconcurreren.

je tuin winterklaar maken

Oogsten en ruimte vrijmaken

Oogsten is zeker de meest lonende gelegenheid voor groentetelers. Als je jouw bovengrondse planten oogst, zullen er meer bloemen worden gevormd om te worden bestoven, en door de wortelgroenten uit te dunnen, kunnen degenen naast hen groter worden, terwijl het je ook helpt een sprong te maken in jouw voedselopslag. Augustus kan elk landschap (eetbaar of niet) veranderen in een puinhoop van vallende, bruine planten die proberen een laatste ronde bloesems te krijgen. Door de stervende delen te verwijderen naarmate de maand vordert, creëer je later in de herfst minder werk. En wie weet, als de koelere temperaturen vroeg beginnen, kunnen jouw gezonde groene planten nog een bonusronde bloemen opleveren.

Als hele planten moeten worden verwijderd, zorg er dan voor dat je eventuele lege ruimtes opvult. Je kunt ook gewassen meer laten bedekken of zelfs planten in de herfst planten, laat de grond gewoon niet kaal, wat een uitnodiging kan zijn voor zowel onkruid als ongedierte.

Bewaar wat je kunt

Probeer te redden wat je kunt uit je tuin. Profiteer van succesvolle planten door hun zaden te bewaren om volgend seizoen te zaaien, en pluk grote hoeveelheden groenten of fruit om dingen zoals jam en ingeblikte goederen te maken. Je kunt ook overgebleven kruiden oogsten om te drogen en ze de rest van het jaar in je keuken gebruiken.

Plant voor de herfst

Als je grond geschikt is om te tuinieren, is dit het moment om dingen op gang te brengen. Naarmate de dagen koeler worden, zullen gewassen zoals boerenkool, sla, rucola, mosterd groenten en spinazie zich vermenigvuldigen en hun oogst voltooien voordat het koud wordt. Zaai vanaf eind augustus alle herfst zaden direct in de grond, bedek ze met aarde en houd ze goed bewaterd om kieming te stimuleren. Je kunt ook bieten, radijs, broccoli en kool toevoegen aan je lijst met herfstgroenten om te verbouwen. Zelfs als je niet meer groenten in de grond kunt krijgen (of niet van plan bent om in het algemeen een herfstoogst te hebben), overweeg dan om een ​​dek gewas te planten om de grond los te houden, onkruid ophoping te voorkomen en uitgeputte voedingsstoffen terug te brengen naar de bodem.

Wat kun je in augustus aan je tuin doen om deze beter winterklaar te maken

Compost voorbereiden

Als je er nog geen hebt gemaakt, is een doe-het-zelf composthoop een eenvoudige inspanning die een uitstekend rendement oplevert. Voeg organische materialen zoals rotte groenten, plantenresten en bladeren toe om een ​​stapel te creëren die uiteindelijk compost kan worden. Tegen de tijd dat de laatste oogst van de herfst uit jouw tuin is verdwenen, is de compost klaar om te worden verspreid, waardoor de bodem vóór het plantseizoen van volgend jaar worden verbeterd.

Het onderhouden van struiken en bomen

Als je struiken, bomen of andere vaste planten in je tuin hebt, is dit hét moment om ze een beetje extra liefde te geven. Plan niet om iets te bemesten dat de komende koude maanden niet zal doorstaan ​, dit is niet het moment om nieuwe groei aan te moedigen. In plaats daarvan, zodra de bloemen door zijn, snoei de planten indien nodig terug. Voor struiken en bomen die winterhard zijn of nog steeds sterk worden, moet je ze regelmatig water geven!