Tuin algemeen

Zes tips om een kleine tuin in te richten!

kleine tuin inrichten

Wil je van je kleine, beperkte tuin een echte blikvanger maken? Dan heb je meer mogelijkheden dan je denkt. En daar zijn lang niet altijd ingrijpende aanpassingen voor nodig. Met enkele eenvoudige ingrepen maak je ook van je kleine tuin een sfeervol geheel.  

Goede voorbereiding 

Ook bij het ontwerpen van kleine tuinen is een goede voorbereiding onmisbaar. Heb je groene vingers, en is tuinieren je favoriete hobby? Of wil je maximaal genieten van je mooi aangelegde tuin? Heb je kleine kinderen en- of huisdieren in je gezin of wil je jouw tuin inrichten als siertuin? Het antwoord op deze vragen zal de uiteindelijke inrichting van je kleine tuin bepalen. 

Maak je kleine tuin visueel groter 

Een kleine tuin maak je visueel groter met het plaatsen van bomen en planten. Tuinpaden met grind zijn altijd aantrekkelijk, ook in kleine tuinen. 

Klassieke inrichting 

Kleine en vooral lange en smalle tuinen zijn geschikt voor een klassieke inrichting. Daarbij staan symmetrie, de juiste verhoudingen en herhaling centraal. Verdeel je kleine tuin in meerdere ‘kamers’, zowel vooraan, in het midden als achteraan in je tuin. Geef je kleine tuin extra diepte met hoogteverschillen of met het plaatsen van een trap. 

Kleine bomen in een kleine tuin 

Voor de meesten onder ons passen geen bomen in een kleine tuin. Met de juiste gekozen kleine bomen maak je ook van je kleine tuin een echte blikvanger. Enkele juist gekozen kleine bomen geven meer diepte aan je kleine tuin. Bomen die het goed doen in kleine tuinen zijn vooral de: 

 • Krentenboom
   
 • Wimperlinde
   
 • Japanse Wolmispel
   
 • Japanse of Chinese kornoelje
   
 • Dakplataan
   
 • Amberboom
   
 • Trompetboom
   
 • Japanse esdoorn
   
 • Judasboom
   
 • Fluweelboom
   

Naast bomen geven ook struiken, hagen en hoge siergrassen extra uitstraling aan je kleine tuin. Terwijl hoge hagen je privacy vergroten, maak je met kleine hagen stijlvolle tuinkamers zonder je tuin nog kleiner te maken. Denk hierbij aan klassieke buxussen, of eigentijdse bamboe. Beperk zowel het aantal bomen als planten en struiken in een kleine tuin. Dat maakt je tuin overzichtelijk 

Tuinafsluiting 

Velen denken dat een afsluiting niet past in kleine tuinen. Maar met een natuurlijke schutting, een muur in rode bakstenen of met een betonnen afscheiding geef je meer stijl aan je tuin. Kies alleszins voor een afsluiting die zowel bij je tuin als bij de stijl van je woning past. Rustige kleuren doen je kleine tuin groter lijken dan hij is. Grote tegels passen daarom uitstekend in kleine tuinen. Die zorgen voor extra rust en ruimte in kleine tuinen. Enkele grote potten zijn ook uitstekend. 

Tuinmeubelen in je kleine tuin 

Ook in kleine tuinen horen tuinmeubelen. Bespaar daarbij zeker niet op kwaliteit. Kies bij voorkeur lichte kleuren voor zowel je tuinmeubelen als je lounge set, je zonnescherm, tuinkussens en potten.