Tuin algemeen Tuinonderhoud

Een boom in je tuin: alles wat je moet weten over het planten en onderhouden van een boom in je tuin

boom-in-tuin-regels

In je grote achtertuin of in de voortuin een boom planten, lijkt op het eerste oog totaal niet ingewikkeld. Een gat graven met voldoende diepte, de boomstronk planten en vervolgens de grond stevig aanstampen: meer is er bij een boom in tuin planten toch niet nodig? Nou, zo simpel als het hier wordt gesteld, is een boom planten zeker niet. Er komt heel wat bij kijken bij een boom in tuin planten. In dit artikel kun je alles lezen wat je wilt weten over een boom planten in je tuin en het bijhorende onderhoud van de boom of bomen.

Allereerst gaan we in op de vraag welk formaat boom geschikt is voor jouw specifieke tuin. Welke mooie bomen voor grote tuin zijn er? En welke boom in achtertuin is geschikt voor een kleine tuin? Waar moet je precies rekening mee houden als je een boom tuin kopen gaat? En is het slim om voor speciale, snelgroeiende bomen te kiezen of juist niet? In de tweede plaats gaat dit artikel in op de vraag waar je het beste een kwaliteitsboom kunt aanschaffen die voldoet aan jouw wensen. Waar koop je een boom die aansluit op jouw wensen en eisen? Bij welke tuincentra of aanbieders kun je terecht voor sterke en mooi ogende bomen, die passen bij de flora en fauna in jouw tuin? Ten derde zoomen we in op hoe het met de boom in tuin regels zit. Zijn hiervoor speciale voorschriften, of kun je elke boom planten die je maar wilt? En hoe hoog mag een boom in de tuin zijn? In de vierde plaats is de plek in de tuin iets om goed over na te denken. Waar bomen planten in de tuin is het slimste? Of maakt de exact plek bij een boom in tuin planten eigenlijk niet zoveel uit?

Ten slotte behandelen we de vraag hoe je het succesvol en goed onderhouden van je bomen in de tuin het beste kunt aanpakken. Waar moet je bij het onderhoud rekening mee houden? Zijn er speciale voedingsmiddelen en gereedschappen die bij het boomonderhoud van pas komen. En zo ja: welke precies?

De juiste boom kiezen: formaat, hoogte & ideale boomsoort

Ga je een of meer bomen in je tuin plaatsen? Dan is het uitkiezen van een geschikte boom die goed in jouw tuin past, prioriteit nummer één. Want hoe kies je een goed formaat boom uit, met een ideale hoogte? En welke boom in achtertuin heeft jouw voorkeur? Wat zijn goede bomen voor kleine tuin en geschikte boomsoorten voor een wat grotere tuin? Welke voordelen en nadelen hebben bomen voor kleine tuin of juist een grote tuin?

Tuiniers en hoveniersbedrijven delen de boomsoorten qua hoogte in drie soorten in. Als je je afvraagt hoe hoog mag een boom in de tuin zijn, ga dan uit van een maximumhoogte van 15 meter. Bomen die hoger dan 15 meter zijn, zijn niet geschikt voor particulieren, maar worden gebruikt in parken, in bossen en langs wegen. Voorbeelden van deze grote bomen zijn onder meer de tamme kastanje, de beuk, de linde en de populier.

De tweede categorie boomhoogte die wordt onderscheiden, zijn bomen tussen 15 meter en 10 meter hoogte. Mooie bomen voor grote tuin zijn onder meer de zeulhaagbeuk, de lijsterbes en de beuk. Andere mooie bomen voor grote tuin zijn de eikenboom en de veldesdoorn.

Welke boom is geschikt voor een kleine tuin? Dat zijn bomen die lager zijn dan 10 meter. Er is bij interesse dit type boom veel keuze voor handen. Welke bomen in een kleine tuin passen? Dat zijn de bolcatalpa, sierappels, sierbessen, de bolusdoorn de magnolia of het krentenboompje. Welke bomen in een kleine tuin je ook kiest, deze bomenvarianten zijn het meest populair! Wil je toch bomen voor kleine tuin van een andere boomsoort, dan zijn er nog wel meer opties qua hoogte, stamdikte en bladkleur. Welke boom is geschikt voor een kleine tuin is dus een vraag die afhangt van jouw persoonlijke wensen en eisen! Vraag gerust bij een tuincentrum of hoveniersbedrijf na welke mogelijkheden er allemaal zijn!

Waar koop je een boom?

Als je je afvraagt Wat is een mooie boom voor in de tuin en je keuze uiteindelijk hebt kunnen maken, ben je er nog niet. Want waar koop je een boom? Althans: een boom die van goede huize komt en geen ziektes, schimmels en dergelijke met zich meedraagt? Mooie bomen voor in de tuin kun je bij diverse winkels en speciaalzaken komen. De beste bomen vind je bij boomkwekerijen en hoveniers die bomen verkopen. Maar je kunt hiervoor ook terecht bij tuincentra en bij agrarische bedrijven die zich in de boomkweek gespecialiseerd hebben. Een mooi extra voordeel is dat je dan advies op maat krijgt over hoe je snelgroeiende bomen of juist bomen de langzamer groeien het beste kunt planten en deze goed kunt onderhouden.

Wat zijn de belangrijkste boom in tuin regels? Waar moet je rekening mee houden als je een boom planten gaat?

Een van de belangrijkste boom in tuin regels is dat je moet zorgen dat je de boom niet plant als het vriest. Zog er verder voor dat de grond met compost goed vruchtbaar is gemaakt. Een andere belangrijke tip die niet onvermeld mag blijven als het gaat om nuttige boom in tuin regels, is dat de stronk niet te diep geplant mag worden. Doe je dit wel, dan kan de boom niet goed wortelen en wordt de zuurstofvoorziening van de boom verstoord. Belangrijk is verder om de boom en de grond rond de boom ruimhartig van water te voorzien, zeker in de eerste maanden, zodat deze goed kan groeien. Veder is soms een ondersteunende boompaal nodig, om de boom te helpen goed recht te groeien in de beginperiode. Vergeet verder niet om, als de boom flink gaat groeien en bloeien, de takken bij te snoeien.

Waar bomen planten in de tuin? Welke tuinplek is het verstandigste om bomen neer te zetten?

Een boom tuin kopen is één ding, maar het goed en duurzaam onderhouden van mooie bomen voor grote tuin of kleine tuin is een tweede – niet te onderschatten – punt van aandacht nadat je gekozen hebt voor een boom in tuin planten. Welke boom in achtertuin en waar deze kan komen te staan, is afhankelijk van de boomsoort en jouw wensen. Als je bijvoorbeeld een kleine tuin hebt, is het niet verstandig om de boom in het hart van je tuin te zetten, maar aan de zijkant. Zo houd je bewegingsruimte over en ben je niet meteen ‘je tuin kwijt’. Houd veder rekening met de zon. Wil je ’s zomers in de schaduw zitten? Pas de plek waar je je boom situeert daar dan op aan, zodat de boom zoveel mogelijk zonlicht opvangt.

Bekijk nu alle boomsoorten en kies een tuinboom die perfect in jouw tuin past

Wat is een mooie boom voor in de tuin? Welke boom in achtertuin is jouw favoriete keuze? Bekijk nu online de mogelijkheden die er zijn voor jouw tuin of breng een bezoek aan een boomkwekerij of tuinspecialist bij jou in de regio. Je zult verbaasd zijn over de vele boomsoorten waaruit je, voor een scherpe prijs, een keuze kunt maken. Succes, en neem bij vragen of onduidelijkheden gerust contact op!