Klussen

Wat te doen bij een daklekkage?

dak repareren

Een daklekkage is natuurlijk erg vervelend. Vaak duurt het enige tijd voordat deze zichtbaar wordt, waardoor er ondertussen al veel schade kan zijn aangericht. Daarnaast kan het ook veel tijd in beslag nemen om deze te repareren, om nog maar niet te spreken van de kosten van deze reparatie. Zodra een lekkage zichtbaar wordt na een regenbui moet je dan ook direct in actie komen en het dak zo snel mogelijk laten repareren. Vaak is het dan al te laat, omdat het lek er al langer heeft gezeten zonder dat het zichtbaar was geworden. Toch moet het dak zo snel mogelijk gerepareerd worden om zo extra schade te voorkomen. In dit artikel gaan we in op daklekkage, het dakonderhoud en een eventuele tijdelijke noodoplossing bij een lekkage.

daklekkage opvangen

Snel in actie komen

Het is niet altijd mogelijk om zelf de lekkage aan je dak te kunnen vinden, laat staan om deze te repareren. Voor het herstellen van een daklekkage moet je snel actie ondernemen. Voor je actie onderneemt, wil je natuurlijk graag weten wat het gaat kosten zodat je daar rekening mee kunt houden. Je kunt bij een lekkage dan ook het beste een offerte aanvragen bij een gespecialiseerd bedrijf zodat je kunt inschatten wat het ongeveer gaat kosten om het te laten repareren.

oorzaak deklekkage

Zorg dat je zo snel mogelijk de oorzaak vindt

Bij een daklekkage is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Het kan een gat zijn in het dak, deze moet dan simpelweg gedicht worden. Maar het kan ook een groter probleem zijn en dan is de kans dat het terugkomt des te groter als je niet weet waar het vandaan komt. Het kan zijn dat al het regenwater naar één punt loopt en daar niet snel genoeg weg kan stromen. Hierdoor kan het op die plek gaan lekken. Als dit het geval is moet er op het dak iets gemaakt worden zodat het water niet op één punt blijft liggen maar makkelijk weg kan stromen. Andere veel voorkomende oorzaken van lekkages zijn onder andere bij de schoorsteen, een verstopte afvoer of dakgoot, verschoven dakpannen, maar ook kortsluiting en schimmels kunnen voor lekkages zorgen.

dak reparaties

Bel zo snel mogelijk een dakdekker

Als je last hebt van een lekkage, wacht dan niet voor je hier iets tegen gaat doen. Bel zo snel mogelijk een dakdekker, want een reparatie aan het dak kan niet te lang wachten. De schade zal dan namelijk alleen maar oplopen. Hoe langer je wacht hoe erger het lek wordt, en daardoor zullen de schade, en dus ook de kosten, alleen maar oplopen. Als je te lang wacht kunnen bijvoorbeeld de dakbalken aangetast worden en daarnaast kunnen de dakplaten gaan rotten.

deklakkage maken

Laat geregeld dakonderhoud uitvoeren

Om de kans te verkleinen dat je te maken krijgt met een daklekkage kun je eens in de zoveel tijd dakonderhoud uit laten voeren. Hierdoor kunnen eventueel toekomstige problemen van tevoren ontdekt en opgelost worden. Ben je al te laat? Dan is het verstandig om deze lekkage dus snel te laten repareren. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Vang het lekkende water op met emmers of andere bakken. Zorg voor een tijdelijke reparatie voor het plat dak met bijvoorbeeld een zeil of een doek van plastic, in ieder geval een materiaal dat geen water doorlaat. Als de dak reparatie is uitgevoerd is het van belang dat je de rest van het dak ook laat controleren en dakonderhoud doet. Bij een pannendak ligt het iets anders. De kosten van het opsporen en repareren van daklekkages bij een dak met pannen is goedkoper en makkelijker, omdat de pannen vrij makkelijk van het dak af zijn te halen ,zodat gekeken kan worden waar de lekkage zich bevindt.

deklakkage maken

Wat kost een reparatie?

Een geheel nieuwe laag dakbedekking laten plakken is in de meeste gevallen niet heel veel duurder dan een dak reparatie laten uitvoeren. Een nieuwe laag valt dus iets duurder uit, maar dan ben je wel voor de komende 15 jaar van de problemen af. Een dak laten dichten is dus goedkoper. De prijs per vierkante meter voor het laten plakken van een nieuw dak zal per materiaal verschillen. Daarom hebben wij die prijzen hieronder op een rijtje staan. Let op, dit is de gemiddelde prijs, deze kan dus afwijken per offerte.

PVC dakbedekking per vierkante meter: € 40,-
EPDM dakbedekking per vierkante meter: € 40,-
Bitumen dakbedekking per vierkante meter: € 35,-

Vaak valt er een overeenkomst te maken met de verzekering. Met een goede verzekering is het slim om minimaal 2 offertes aan te vragen. Voor een vergoeding is snelheid van het oplossen een belangrijk onderdeel. Een daklekkage moet snel gerepareerd worden, anders komt er alleen maar meer schade van en als je te lang wacht en de verzekeringsmaatschappij kan dit bewijzen, dan kan het zijn dat er niet tot uitkering van de schade wordt overgegaan.