Tuin algemeen

Tips voor het maken van een sfeervolle wintertuin

tuin winterklaar maken
Bij een wintertuin denk je waarschijnlijk niet direct aan gezelligheid. De meeste mensen zitten in de winter binnen, maken het daar lekker knus en de tuin winterklaar maken wordt vergeten. Maar wist je dat je in een wintertuin ook heerlijk kunt ontspannen en genieten? Een wintertuin creëren brengt niet alleen gezelligheid. Met een wintertuin help je de natuur tijdens de koude maanden ook een handje! In dit artikel lees je handige tips voor hoe je een sfeervolle wintertuin maakt.

Wintertuin in groei en bloei

Kale takken, enkele verdwaalde herfstbladeren en veel leegte. Dit is het beeld van een tuin in de winter zoals de meest mensen voor zich zien. Een tuin winterklaar maken kan al door winterplanten en groenblijvende heesters en bodembedekkers in je tuin te planten. Winterplanten zoals de sierkers, conifeer en buxus en groene bodembedekkers zoals mansoor en elfenbloem geven kleur aan jouw wintertuin. Wil je een wintertuin die in bloei staat? Met onder meer sneeuwklokjes, kerstrozen en wintercyclamen krijgt jouw wintertuin nog meer kleur!

Een diervriendelijke wintertuin

Vergeet bij een wintertuin creëren de dieren niet. De winter is een barre tijd voor veel dieren in de natuur. Zorg daarom dat jouw tuin in de winter diervriendelijk is. Zet een waterbak neer om diverse vogels te lokken. Ook een voederplek met vetbollen en potten pindakaas speciaal voor vogels doen het altijd goed. Heb je nog ruimte voor planten in jouw tuin? Met bessenplanten zoals klimop, sneeuwbes en kamperfoelie trek je verschillende vogels aan die de bessen dankbaar zullen opeten.

een wintertuin creëren

Relaxen in een sfeervolle wintertuin met een terrasoverkapping

In het voorjaar en gedurende zomer zitten we vaak urenlang in de tuin. Met een terrasoverkapping kun je ook in de winter heerlijk in je tuin genieten. Richt de ruimte onder de overkapping in met een terrasverwarmer en mooie tuinmeubelen zoals een grote granieten tuintafel. Graniet hoef je geen speciale onderhoudsbeurt te geven als de wintermaanden van start gaan. Daarnaast biedt een grote granieten tuintafel genoeg ruimte voor een gezellig wintertuinfeestje!

Sfeer aanbrengen in je tuin

Om je wintertuin helemaal af te maken is het leuk om wat tuindecoratie toe te voegen. Sfeer aanbrengen in je tuin tijdens de winter doe je voornamelijk door kleur toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een winterstukje met rode bessen, materialen uit de natuur, mandjes, potten en vogelvoederhuisjes.