Overig

Werkzaamheden van een loodgieter

Overzicht

Deze website geeft een overzicht van de vele werkzaamheden die een loodgieter vandaag de dag kan uitvoeren. De werkzaamheden van een loodgieter zijn door de jaren heen ook steeds uitgebreid. Waar voorheen nog een elektricien apart voor de elektra kwam, een tegelzetter voor het toilet of badkamer en voor ventilatieproblemen weer een andere specialist kwam opdraven, is de loodgieter tegenwoordig een soort van alleskunner. Natuurlijk blijven de specialiteiten, maar vaak komen gecombineerde werkzaamheden voor.

Specialiteiten

Sanitair, verwarmingsinstallatie- en reparatie waterleidingen en riolering. Dat zijn de specialistische gebieden van een loodgieter, wat iedereen inmiddels wel zal weten. Voor een verstopte gootsteen, een cv-ketel die nagekeken moet worden, een waterleiding die lekt of de riolering die terug komt in het toilet: de loodgieter wordt meteen gebeld. Maar neem als voorbeeld eens de badkamer.

Wat er samenkomt

De badkamer is normalerwijs niet de grootste ruimte en toch komen daar vele facetten bij elkaar. Denk aan watertoevoer  om een warm bad vol te laten lopen, aan waterafvoer via het toilet en doucheputje, aan de ventilatie die zo’n kleine, vochtige ruimte nodig heeft en aan de elektriciteit (en de kabels daarvoor) voor ventilatie, licht en stopcontactpunten. Zie hier de samenkomst van eventuele werkzaamheden in maar één bepaalde ruimte.

Werk aan de winkel

Een voorbeeld van hoe het zou kunnen lopen. Het toilet lekt ergens aan de onderkant, trekt niet goed meer door, en ook de doucheafvoer is daardoor ontregelt en werkt niet meer behoorlijk. Daarnaast is de elektrische ventilatie er mee gestopt. Om bij de lekkage te komen moeten er een paar tegels worden ´weggehaald´ om de lekkage te lokaliseren en verhelpen. Als dan blijkt dat er dicht in de buurt ook elektriciteitskabels van het ventilatiesysteem lopen moet daar natuurlijk ernstig rekening mee worden gehouden.

Uiteindelijk blijkt dat een verstopping in de waterafvoer van het toilet de oorzaak is van de lekkage en van de kortsluiting in de ventilatie-elektra. De loodgieter kan nu vele vliegen in een klap slaan: lekkage oplossen, de kortsluiting in de ventilatie verhelpen, de waterafvoer voor toilet en douche weer op orde brengen en tot slot de tegels terug ‘zetten’. Kortom, de loodgieter als ‘Manus van alles’.