Tuinonderhoud

Zo kun je je rozen het beste onderhouden!

rozen het beste onderhouden

Het verzorgen van de rozen in je tuin is gemakkelijker dan je denkt, iedereen kan ze met succes kweken. Plant de rozen op een zonnige plek met een goede afwatering. Bemest ze regelmatig voor de mooiste bloemen. Geef ze gelijkmatig water om de grond vochtig te houden. Snoei rozenstruiken in het vroege voorjaar. Let op ziekten zoals echte meeldauw of zwarte vlek. Volg deze, en andere adviezen om te leren hoe je rozen kunt kweken:

Kies je rozen 

Er zijn talloze soorten rozen, variërend van micro miniaturen tot grandiflora’s, en van bodembedekkers tot klimrozen, en sommige soorten bevatten honderden variëteiten. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je rozentuin te vullen met een breed assortiment, zal dit waarschijnlijk leiden tot chaos. Een paar goed gekozen variëteiten geven je meer voldoening dan tientallen niet bij elkaar passende bloemen die niet in harmonie werken. Als je onderhoudsarme rozen wilt, probeer dan struik- of landschapsrozen. Door het aantal rozenvariëteiten dat je in de tuin zet te beperken, kun je voorkomen dat je een wanordelijke tuin creëert. 

Voor de beste bloemen en de gezondste planten moeten rozenstruiken dagelijks zes tot acht uur zonlicht krijgen. Ze moeten ook worden geplant in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. In bijzonder warme klimaten doen rozen het het beste als ze worden beschermd tegen de hete middagzon. In koude klimaten kan het planten van een rozenstruik naast een op het zuiden of westen gerichte omheining of muur helpen om vorstschade in de winter te minimaliseren.

Zo kun je rozen het beste onderhouden

De juiste timing

Rozen kun je het beste in het voorjaar, na de laatste nachtvorst, of in de herfst (minimaal zes weken voor de gemiddelde eerste nachtvorst) planten. Planten in de herfst geeft de wortels voldoende tijd om zich te vestigen voordat de planten in de winter inactief worden. Rozen met blote wortel zijn meestal alleen in het vroege voorjaar verkrijgbaar en moeten snel worden geplant nadat je ze mee naar huis hebt genomen. 

Goed planten van de rozen

Het plantgat moet diep genoeg en breed genoeg zijn voor de wortels van de plant. Het gebied moet een goede afwatering hebben, want rozen houden niet van natte voeten.

Meng een ruime hoeveelheid tuincompost, veenmos of ander organisch materiaal met de grond die uit het plantgat is verwijderd. Gebruik wat van dit mengsel op de bodem van het plantgat en plaats de rozenstruik in het plantgat.

De kroon van de plant moet zich op grondniveau bevinden in milde klimaten en wat dieper voor koude klimaten. Vul het gat gedeeltelijk met het grondmengsel en voeg een meststof met langzame afgifte toe. Geef goed water en vul het gat met de resterende aarde. Geef opnieuw water en leg losse aarde rond de stokken om de roos te beschermen terwijl deze aan zijn nieuwe plek acclimatiseert. Als je meerdere rozenstruiken bij elkaar plant, plaats ze dan minstens een meter uit elkaar om voldoende groeiruimte te bieden als ze volwassen worden.

Zo kun je rozen het beste onderhouden

Regelmatig bemesten

Voor een indrukwekkende rozenstruik moet deze regelmatig worden bemest. Biologische methoden zorgen voor een langzame, gestage toevoer van voedingsstoffen. Maandelijkse bemesten met compost, gecomposteerde mest en andere organische en natuurlijke meststoffen werken goed. Organische aanpassingen helpen ook om gunstige bodem microben en een goed uitgebalanceerde bodem-pH te verkrijgen.

Meststoffen met langzame afgifte zorgen voor de juiste balans van stikstof, fosfor, kalium en andere belangrijke voedingsstoffen. Ook geven ze rozenstruiken de voeding die ze nodig hebben voor een optimale groei. Voor nieuw geplante planten met blote wortel: breng tijdens het planten organische wijzigingen aan in de grond. Wacht tot nadat de plant zijn eerste bloemen heeft geproduceerd om krachtige meststoffen aan te brengen, zodat je de nieuwe wortels niet verbrandt.

Bewater de rozen op de juiste manier

De grond moet gedurende het groeiseizoen gelijkmatig vochtig worden gehouden. De hoeveelheid en frequentie van water geven is afhankelijk van de grondsoort en klimaat. Rozen die op zandgrond groeien, hebben meer water nodig dan die op zwaardere kleigronden. Hete, droge en winderige omstandigheden zullen rozen ook snel uitdrogen. Hoe je water geeft is net zo belangrijk als de frequentie. Om rozen gezond te houden, mag je het blad niet nat maken. Gebruik een tuinslang, gieter met een lange tuit of een gieter die direct op de grond is gericht.

rozen het beste onderhouden

Snoeien van rozen

Het is bijna onmogelijk om een ​​rozenstruik te doden door te oversnoeien. Maar als je een paar simpele regels volgt, zal het resultaat er mooier uitzien en resulteren in een gezondere plant. Veel nieuwere rozenvariëteiten vereisen niet veel of geen snoei. Grote snoei moet in het vroege voorjaar worden gedaan. Voor alle rozen, begin dit met het verwijderen van dode of beschadigde stokken, diegene die er bruin uitzien. Voor exemplaren die hard moeten worden gesnoeid, moet je een derde tot de helft van de groei van het voorgaande jaar terugsnoeien totdat je een gezonde, witte kern in de steel ziet!