Tuintrends

Zo kunt u uw tuinpad verlichten

Bijna elke tuin heeft een tuinpad – van het terras naar de garage, van de voordeur naar de brievenbus, van de achterdeur naar de oprit… Om ongelukken te vermijden in het donker is een goede tuinpadverlichting noodzakelijk. Er zijn verschillende manieren om uw tuinpad te verlichten:

Tuinpalen

Een van de meest gebruikte armaturen om een tuinpad te verlichten zijn tuinpalen. Deze buitenverlichting bestaat uit een houten, metalen of kunststof frame met bovenaan een lamp. Omdat de lichtbron enkele centimeters boven de grond staat, is een tuinpaal ideaal om een tuinpad te verlichten wanneer er naast het pad bloemen of planten staan. Lagere tuinverlichting kan immers geblokkeerd worden door deze bloemen of planten.

Spots op pin

Een leuk alternatief voor tuinpalen zijn de tuinspots op een pin. U kunt deze armaturen makkelijk in het zand duwen. Bovendien hebben de meeste modellen een verstelbare bovenkant. Op deze manier kunt u het licht van deze spot perfect op het tuinpad richten.

Grondspots

Ook grondspots zijn een leuke manier om een tuinpad te verlichten. We raden wel aan om een model te kopen dat ‘horizontaal’ licht geeft, waardoor het licht op het pad valt. Bij  grondspots die naar boven schijnen, gaat het lichteffect verloren omdat het licht nergens kan opvallen.

Led strips

Een tuinpad verlichten kan tevens met een led strip die geschikt is voor buiten. Deze led strips zijn erg flexibel wat handig is om de contouren van het tuinpad te volgen. Er zijn zelfs led strips verkrijgbaar die niet alleen wit licht kunnen produceren maar ook rood, groen en blauw licht. Hiermee geeft u een kleurrijke toets aan uw tuin.

Tip: denk aan de bekabeling

Om een tuinpad te verlichten moet u heel wat voorbereidend werk doen. U moet bijvoorbeeld een elektriciteitskabel leggen die de verschillende lampen met elkaar verbindt. Het is best om deze kabel diep genoeg in te graven, minimum 40 centimeter. Des te dieper dat deze kabel ligt, des te kleiner de kans op ongelukken wanneer u later met een spade de tuin heraanlegt. Vergeet ook niet om een schema van de bekabeling te maken. Zo weet u waar welke kabel ligt indien u eventueel aanpassingen moet doen.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om extra kabels te voorzien. In dat geval kunnen tuinlampen met een geïntegreerd zonnepaneel van pas komen. Deze armaturen zetten overdag het licht van de zon om in elektriciteit en slaan deze op tot ’s avonds, wanneer het donker wordt. Dankzij dit ingebouwde zonnepaneel heeft deze tuinverlichting geen extra kabels nodig.