Tuin algemeen

Zonnepanelen verzekeren; welke verzekering heeft u nodig?

Zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen verschijnen op steeds meer Nederlandse huizen. Dat is uiteraard goed voor het milieu, omdat u met zonnepanelen schone energie gebruikt. De aanschaf van zonnepanelen kan een flinke uitgave zijn, maar uiteindelijk betalen zonnepanelen zichzelf terug. Stel, u heeft een koophuis en wil zonnepanelen op het dak laten installeren. Hoe zit het dan met de verzekering van de panelen? Heeft u hiervoor een extra verzekering nodig? We laten u graag even de mogelijkheden zien.

Eigen huis of huurhuis?

Wanneer u eigenaar bent van het huis, heeft u waarschijnlijk een woonverzekering met daarin een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. In dat geval vallen zonnepanelen die op uw dak zijn gemonteerd onder de opstalverzekering. Ze zitten immers vast aan het huis. Mensen die een huis huren hebben zelf geen opstalverzekering, omdat het aan de verhuurder is om een opstalverzekering af te sluiten. Wel hebben huurders vaak een inboedelverzekering. Als u een huurhuis heeft, is het verstandig om de zonnepanelen apart te verzekeren als dit niet onder de inboedelverzekering valt. Zonnepanelen krijgen uiteraard nogal wat te verduren qua storm, hagel, sneeuw en wind. Als u een koophuis heeft, zijn de zonnepanelen verzekerd door de opstalverzekering. U moet echter nog wel bij de verzekeraar melden dat u zonnepanelen heeft laten plaatsen. Hij zal daarop de herbouwwaarde van het huis verhogen met de kosten van de zonnepanelen. Hierdoor kan uw premie wel iets stijgen.

Zonnepanelen verzekeren die op een plat dak zijn geplaatst

Zonnepanelen op een plat dak zitten meestal los en zijn daardoor een stuk gemakkelijker mee te nemen door inbrekers, dan zonnepanelen die gemonteerd zijn op een schuin dak. De meeste verzekeraars betalen alleen schade als de dieven daadwerkelijk in uw huis zijn geweest. Wanneer de dieven de zonnepanelen van het dak stelen zonder schade te maken, dan heeft u mogelijk een probleem. In dat geval moet u bij uw verzekeraar nagaan of inbraak zonder schade ook gedekt is door uw opstalverzekering.

Zonnepanelen en natuurrampen

Veel verzekeraars keren meestal geen vergoeding uit als er schade ontstaat door natuurrampen. Denk daarbij aan extreme hagelbuien of een zware storm. Doordat deze zeer zelden voorkomen, bent u veelal niet verzekerd tegen natuurrampen. Zonnepanelen op een dak krijgen heel wat te verduren tijdens storm en hagel. Toch moet u bij uw verzekeraar te rade gaan of deze schade door hen wordt gedekt.

Is het duur om zonnepanelen apart te verzekeren?

Het apart verzekeren van zonnepanelen naast uw woonverzekering, kost u zo’n 50 euro per maand. Dat is aan de prijzige kant, maar u bent er dan wel van verzekerd dat de toch kostbare zonnepanelen vergoed worden, wanneer deze schade oplopen door storm of hagel. Dit is tevens het geval wanneer ze gestolen worden. De verzekering betaalt de kosten van herstel of vervanging aan de zonnepanelen. Bij een extra verzekering voor zonnepanelen, bent u dus ook verzekerd tegen inbraak en natuurrampen. Als dieven de zonnepanelen van uw platte dak stelen, zit u tijdelijk zonder stroom. Ook dit wordt gezien als schade en wordt dus door de verzekeraar vergoed.