Moestuin Tuin algemeen

Appels uit eigen tuin zijn de lekkerste! Alles over appels uit eigen tuin

appels plukken in de tuin
Het gebruik van appels uit eigen tuin is de laatste jaren in Nederland weer populairder aan het worden. Appels kweken in de tuin,die vervolgens plukken en zelf opeten, weggeven of verkopen heeft dan ook een aantal interessante pluspunten. Je eet voordelig, beschikt over je eigen verse fruit én – ook dat is natuurlijk aantrekkelijk – een nieuwe oogst appels uit je eigen tuin is vooral erg lekker en smakelijk! In dit blog lees je alles wat je wilt weten over het kweekproces, appels plukken in de tuin en alle andere zaken die bij het zelf verbouwen van appels komen kijken.

Appels kweken in de tuin: hoe begin je?

Wie kiest voor appels kweken in de tuin, moet beginnen met een goede en gezonde humuslaag. De bodem is een van de belangrijkste voorwaarden voor en goed resultaat, namelijk een nieuwe oogst appels die qua smaakbeleving perfect is. Vraag bij een tuincentrum na hoe je de grond het beste bouwklaar kunt maken voor appels uit eigen tuin. Er zijn speciale voedingsstoffen om te gebruiken voor het kweken van lekkere appels.

hoe pluk je appels

Goed onderhoud

Wil je overheerlijke appels verbouwen, zorg dan dat je de appelboom goed onderhoud. Zo moet regelmatig de schors van de boom verwijderd worden. Deze maatregel voorkomt dat er luizen, appelbladrollers en ander ongedierte zich in de boomschors kan nestelen en schade kan inrichten. En als er iets is dat je niet wilt is het een appelboom die slechte vruchten levert doordat er ongedierte in de boom zit.

nieuwe oogst appels

Heemoesgier gebruiken

Qua appels plukken in de tuin en onderhoud van de appelboom is het slim om gebruik te maken van heermoesgier. Dit voorkomt de vorming van amolia en schurft. Maak een ‘sopje’ van gedroogde heermoes met water, waarbij 150 gram gedroogde heermoes in een emmer van tien liter gemixt moet worden. Wanneer je verse heermoes gebruikt, komt er een stuk meer, namelijk één kilo heermoes, in een emmer of vat van tien liter.

appels kweken in de tuin

Hoe pluk je appels? Enkele belangrijke aandachtspunten

Een belangrijke vraag bij het gebruik van appels uit eigen tuin is nog: hoe pluk je appels? Dit doe je met steel en al. Zorg dat je geen lange nagels heb en kantel de appel naar boven. De appel lostrekken leidt tot blutsen of afgebroken stelen. Leg de appels na het plukken voorzichtig neer. Ten slotte: wat is de pluktijd appels? Bij een nieuwe oogst appels kun je qua pluktijd appels uitgaan van de maand september (bij Elstar, Jonathan, Lemoenappel en Bramley’s Seeding) of oktober (bij Drentse Bellefleur, Granny Smith, Jonagold, Winston en Sterappel).

We hebben hier een overzicht gemaakt van de beste plukperiodes voor de populairste appelsoorten
pluktijd appels
Zoals je ziet zijn er dus verspreid over het hele jaar verschillende soorten appels verschillende rijp/plukperiodes. Houd hier dus rekening mee bij het planten van een appelboom in je tuin.