Planten

De juiste boom kiezen voor je tuin

bomen planten

De juiste boom op de juiste plek kan een uitnodigende tuin creëren, een uitzicht perfectioneren of gewoon waardevolle schaduw aan de tuin toevoegen. Maar het selecteren van een of twee bomen voor jouw tuin, vereist meestal meer aandacht dan het kiezen van een paar planten om het terras aan te kleden. Met duizenden variëteiten om uit te kiezen, kan het vinden van die precies juiste boom een ​​hele opgave zijn. Past een beukenboom perfect in jouw tuin, of kun je toch beter voor een kleinere fruitboom gaan? Bovendien kan het aanschaffen van een boom een aanzienlijke investering zijn. En dus moeten er keuzes gemaakt worden… en daar helpen wij je bij! Vind de beste boom voor jouw tuin met deze eenvoudige tips!

Stem de groeiomstandigheden af ​​op de boom

Bekijk goed waar je in de tuin een boom wil plaatsen en maak vervolgens de balans op van de groeiomstandigheden van deze plek, met name hoeveel licht het krijgt, het grondtype en de natuurlijke hoeveelheid vocht. Sommige bomen gedijen bijvoorbeeld op losse zandgrond, terwijl andere zwaardere kleigrond nodig hebben. Veel bomen hebben de hele dag zon nodig voor de beste groei en een paar bloeien goed in de schaduw.

Je moet dus zorgvuldig kijken of het type boom dat je in gedachten hebt, geschikt is voor de bestaande omstandigheden. Of wat je eventueel kunt doen om de locatie geschikter te maken voor de boom die je wil planten. Je kunt bijvoorbeeld de grond aanpassen met compost om de afvoer te verbeteren of je kunt een druppelirrigatiesysteem opzetten als de boom meer water nodig heeft dan het gebied door neerslag krijgt.

Denk na over jouw ‘buitenleven’

De meest waardevolle bomen zijn vaak integrale elementen van een tuin. Onthoud dat bomen rommelig kunnen zijn in en rond serres en buiten kamers, in deze gebieden wil je soorten vermijden waarvan bekend is dat ze veel bladeren, fruit of zaden laten vallen. Houd ook trottoirs en paden in gedachten en zorg ervoor dat je geen situatie creëert waarin je constant takken moet terugsnoeien of gevallen fruit van het pad moet halen. Kies bomen die goed bij je manier van leven passen.

Vergroot de ruimte

De grootte van het te beplanten gebied is van cruciaal belang bij het kiezen van een boom. Om te beginnen, wat is de breedte van de ruimte waar je je boom wilt planten? Staat de plek in de buurt van een gebouw, schutting of andere grote planten? Zo ja, meet dan hoeveel ruimte er is voor een boom zonder dat de groei wordt beperkt.

Bekijk vervolgens het potentieel wat betreft de hoogte van de locatie. Als er hoogspanningskabels boven je hoofd hangen, moet je ervoor zorgen dat je volwassen boom ze niet raakt. En kan de volwassen boom takken over het huis laten hangen zonder problemen? Een boom die boven een huis groeit, veroorzaakt zelden een probleem, maar potentiële problemen kunnen worden vermeden door een boom te kiezen met een smalle groeiwijze in plaats van een hele brede kroon. Overweeg ten slotte waar de boom zijn schaduw zal werpen. Schaduw is over het algemeen welkom, behalve in de buurt van plant plekken, zoals een moestuin, waar je juist volle zon wil.

Bomen zijn gegroepeerd in twee algemene categorieën op basis van grootte. Sierbomen zijn over het algemeen kleine bomen die niet heel breed worden. Schaduwbomen worden als grote bomen beschouwd en worden meestal erg lang en breed. Dankzij de plantenveredeling zijn er best wat uitzonderingen op bovenstaande groepen. Zorg dus dat je je goed laat voorlichten of inleest!