Tuinonderhoud

Het gebruik van zout om onkruid te verdrijven

zout tegen onkruid

Omgaan met onkruid in de tuin is een taak waar de meeste tuinders tegenop zien. Met de hand eruit trekken werkt het beste op de lange termijn, maar is tijdrovend en saai, maar veel tuiniers willen ook het gebruik van verkrijgbare chemische middelen vermijden, aangezien deze zowel milieu- als gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Dat gezegd hebbende, er zijn enkele niet-giftige herbiciden die kunnen worden gebruikt om onkruid in de tuin effectief te bestrijden, waaronder keukenzout. Hoewel geen enkel herbicide ooit als echt ‘onschadelijk’ in de tuin kan worden bestempeld (hun belangrijkste doel is immers om ongewenste planten te doden!), is zout (of natriumchloride) een natuurlijke oplossing die goed werkt tegen vervelend onkruid.

Kan zout worden gebruikt om onkruid te doden?

Zout is een effectieve niet-toxische herbicide. Niet al het zout is echter hetzelfde als het gaat om onkruidbestrijding. Gewoon gejodeerd of niet-gejodeerd tafelzout moet worden gebruikt. Controleer de verpakking om er zeker van te zijn dat je natriumchloride gebruikt, geen magnesiumsulfaat (Epsom-zouten), steenzout of zeezout.

gebruik van zout om onkruid te verdrijven

Bij gebruik van zout als herbicide moet dit voorzichtig worden toegepast. Het kan omliggende planten gemakkelijk doden of in de grond wegzakken en de gezondheid op de lange termijn aantasten. Te veel zout kan de grond na verloop van tijd zelfs steriliseren. Als zodanig kan het het meest effectief worden gebruikt om onkruid te behandelen dat niet wordt omringd door planten waar je om geeft in de tuin, zoals onkruid dat door scheuren in asfalt of bestrating steekt, of groeit tussen terrasstenen.

De chemie van zout: hoe zout werkt om onkruid te doden

Zout (natriumchloride) werkt om onkruid te doden door de planten uit te drogen en de interne waterhuishouding van de plantencellen te verstoren. Omdat zout in water oplosbaar is, is het het meest effectief wanneer het wordt gemengd met water, omdat dit het onkruid gemakkelijker opneemt. Natriumchloride is zeer giftig voor alle planten, daarom moet voorzichtigheid worden betracht bij het gebruik ervan. Over het algemeen wordt zout het best gebruikt als herbicide voor kleinschalig tuinieren of onkruidbestrijding.

Hoe kun je zout als herbicide gebruiken?

Zout is het meest effectief als herbicide wanneer het wordt gemengd met water. De aanbevolen sterkte van het zoutwatermengsel hangt af van waar je van plan bent de herbicide toe te passen. Als je zout aanbrengt op onkruid in een tuinbed met andere planten die je niet wilt doden, moet je beginnen met een zwakker mengsel, zoals een 1:2 mengsel van zout en water.

Als je het zout aanbrengt in een gebied waar de gezondheid van de bodem op de lange termijn geen probleem is (zoals tussen terrasstenen, scheuren in opritten, enz.), kan een veel sterker mengsel worden gemaakt, zoals een 2:1 of 3:1. Deze hoeveelheid zout zal in de loop van de tijd zeker de pH-waarden van de grond beïnvloeden en kan ervoor zorgen dat deze steriel wordt.

Het gebruik van zout om onkruid te verdrijven

Zoutwateroplossingen moeten rechtstreeks op het gebladerte van het onkruid worden aangebracht. Vermijd het doordrenken van de wortels met het mengsel om de omliggende grond en planten te beschermen. Het zoute water kan worden aangebracht met behulp van een spuitfles, of het kan uit een bakje worden gegoten. Als er andere planten in de buurt zijn, geef ze dan royaal water nadat je het herbicide op het onkruid hebt aangebracht om eventueel zout water weg te spoelen dat in de omliggende grond terecht is gekomen. In krappe bloembedden en moestuinen wordt de zoutwaterbehandeling niet aanbevolen.

Zout versus andere niet-giftige herbiciden

Er zijn verschillende andere ‘niet-giftige’ herbiciden die populair zijn. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, en geen enkele optie is een ‘one-size-fits-all’ oplossing.

Huishoudazijn is een optie, hoewel deze minder effectief is dan tuinbouwazijn met hogere concentraties azijnzuur. Deze azijnen, gemengd met zout en water, hebben het potentieel om onkruid goed te bestrijden. Net als bij het zout- en watermengsel, moet azijn zorgvuldig worden aangebracht, omdat het de pH-balans van de grond in de loop van de tijd kan veranderen, wat de groei van toekomstige planten kan beïnvloeden.

Kokend water kan ook tot op zekere hoogte effectief worden gebruikt. Het is een geweldige optie voor het omgaan met clusters van moeilijk onkruid in een tuinbed, omdat het water geen resteffecten op de bodem heeft. Zoals met de meeste andere herbiciden, moet kokend water echter heel voorzichtig in de tuin worden aangebracht om geen planten te beschadigen die je niet wilt doden.

Verrassend genoeg is vuur een andere methode van ‘niet-giftige’ onkruidbestrijding die wordt gebruikt. Het vuur verbrandt het opkomende onkruid en veroorzaakt structurele schade. Hoewel vuurbeheersing eenjarig onkruid permanent zal verwijderen, doodt het niet de wortels van meerjarige onkruiden!

Lees ook: DE BESTE MANIEREN OM ONKRUID TE BESTRIJDEN