Klussen

Werkkleding tijdens het tuinieren

Als je gaat tuinieren, is het belangrijk dat je kleding draagt die hier geschikt voor is. Je wil je eigen kleding natuurlijk niet blootstellen aan viezigheid en je wil voorkomen dat je jezelf openhaalt. Daarom kun je het beste werkkleding dragen die speciaal geschikt is voor tuinieren.

Outfit tuinieren

Natuurlijk heb je genoeg mensen die het liefst tuinieren in hun oude spijkerbroek en een trui. Echter is dit niet erg praktisch, omdat je snel vies wordt, je jezelf kunt openhalen en je op deze manier je gereedschap niet goed bij je kunt dragen. Als je een tuinbroek draagt die speciaal geschikt is voor tuinieren, zoals de tuinbroek van e.s.image, bescherm je in één keer je hele outfit. Je trekt hem gemakkelijk over je eigen kleding aan en je hebt handige zakken waarin je klein tuingereedschap kunt stoppen.

Handen en hoofd

Niet alleen je kleding moet worden beschermd, denk ook aan de bescherming van je handen en je hoofd. Of je de tuin nou voorjaarsklaar gaat maken, gaat snoeien, planten of sjouwen, een ongeluk zit in een klein hoekje. Draag daarom altijd handschoenen. Deze beschermen je handen tegen snijwonden en dergelijke. Er zijn genoeg handschoenen verkrijgbaar die erg comfortabel zitten, je moet natuurlijk nog wel fijn kunnen werken. Bescherm je hoofd altijd door bijvoorbeeld een pet te dragen als je gaat werken in de volle zon.

Overige tips veilig tuinieren

Niet alleen je kleding is belangrijk voor veilig en gezond tuinieren. Er komen ook nog andere dingen bij kijken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een goede lichaamshouding aanneemt, zodat je geen last krijgt van bijvoorbeeld je rug. Ga niet gebukt aan het werk, maar hurk door je knieën. Rek en strek tussen het tuinieren door, zodat je lichaam soepel blijft. Til geen dingen die je eigenlijk niet kunt dragen. Mochten voorwerpen te zwaar zijn, verplaats ze dan bijvoorbeeld met een kruiwagen. Is het lastig voor je om bepaalde dingen te doen door bijvoorbeeld ouderdom of ziekte, dan kun je bij een zorgwinkel terecht voor handig gereedschap dat je helpt bij het tuinieren. Denk aan ergonomisch handgereedschap, zoals een ergonomische bezem voor een optimale houding in de rug.

Lukt het echt niet meer om zelf te tuinieren, dan is het een idee om een tuinman in te schakelen. Eventueel kun je het samen doen, maar een helpende hand is altijd fijn.