Tuin algemeen Tuinonderhoud

Tips om je planten de zomer door te helpen

Niet elke plant is even sterk en krachtig om goed de zomer door te komen. Op een juiste manier de planten in je tuin verzorgen in de zomer kan kwetsbare planten helpen om de warme maanden door te komen. Maar hoe kun je slim je tuin verzorgen in de zomer? Gebruik de tips hieronder om je planten te helpen om de hitte van juni tot september te overleven!

Besteed extra aandacht aan klimplanten

Veel klimplanten zijn in de zomermaanden kwetsbaar. Zeker als het een tijd tropisch warm is, kun je deze tuinparels helpen door te kiezen voor je klimplanten geleiden. Klimplanten geleiden via een klimplantenrek zorgt voor extra ondersteuning, waardoor de planten beter kunnen groeien en sterker worden. Door de planten extra water te geven op hete dagen en de grond goed te bemesten, kun je klimplanten nog sterker maken om ze goed de zomer door te laten komen.

Verwijder het onkruid in je tuin

Een andere slimme manier om kwetsbare planten en bloemen in je tuin de hete zomer door te helpen, is door het onkruid in je tuin vlak voor de zomer grondig te verwijderen. Onkruid bestrijden kun je doen door het onkruid handmatig te wieden. Maar ook kun je goed onkruid bestrijden met biologische (dus niet-schadelijke) bestrijdingsmiddelen. Waarom is onkruid verwijderen zo belangrijk? Heel simpel: hierdoor krijgen planten meer ruimte om voedingsstoffen en vocht op te nemen. En planten die goed gevoed (kunnen) worden, zijn sterker en beter bestand tegen het weer dan planten die midden tussen het onkruid staan. En daarbij wil het oog natuurlijk ook wat. Want een tuin vol onkruid ziet er natuurlijk niet aantrekkelijk uit.

Besproei je planten geregeld op hete dagen

De tuin verzorgen in de zomer kun je doen door klimplanten geleiden en slim onkruid bestrijden, maar ook door te verzorgen voor voldoende water. Door je tuin tijdens warme zomers geregeld te sproeien, houd je de grond vruchtbaar en vitaal. Voldoende plantwater is onmisbaar om sterke plantenwortels te creëren en te voorkomen dat je planten vroegtijdig afsterven.

Ga voor warmtebestendige planten

Ten slotte nog een laatste goede tip om je planten fier en kwiek te houden. Door te kiezen voor planten die goed tegen warmte kunnen, kun je jezelf qua onderhoud een hoop ellende en moeite besparen. Met name vetplanten, mediterrane planten en tropische planten (denk aan salie, lavendel, varens, cactussen, etc.) kunnen goed tegen heet zomerweer. Ook planten met grijzige bladeren zijn een prima keuze. Roodkleurige planten zijn echter juist minder goed bestand tegen warme zomers.